Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

osku.net

Lisää aikaa. Osku Pajamäen mukaan pidempi työura vaatii sapattivapaita. osku.net

Lisää aikaa. Osku Pajamäen mukaan pidempi työura vaatii sapattivapaita.

Osku Pajamäki vaatii lisää sapattivapaita

25.2.2009 11.34

Anu-Elina Lehti

Koko suomalainen eläkejärjestelmä on pantava remonttiin, vaatii kaupunginvaltuutettu ja Ahne sukupolvi-pamfletin kirjoittaja Osku Pajamäki (sd).

"Eläkeiän nosto 65-vuoteen on vasta alkua. Etenkin 1990-luvulla syntyneet saavat pahasti turpaansa, kun eläkkeet pienenevät ja eläkeiät nousevat."

Elinaikakerroin on mekanismi, jota aletaan käyttää eläkkeissä ensimmäisen kerran vuonna 2010. Käytännössä eläkeleikkuri koskee ihmisiä, jotka ovat syntyneet vuoden 1948 jälkeen. 1950-luvulla syntyneiden eläkkeistä leikkuri leikkaa 1-2 prosenttiyksikköä. 1970- ja 1980-luvulla syntyneiden eläkkeistä haihtuu jopa 5-6 prosenttiyksikköä.

Pajamäen mukaan suuret ikäluokat eivät ole koskaan työskennelleet varsinaisessa kvartaalitaloudessa. Sen sijaan 1960-, 1970-, ja 1980- luvuilla syntyneet ovat joutuneet opettelemaan aivan uudenlaisen työkulttuurin, johon kuuluvat raju globaali kilpailu, pätkätyöt ja jatkuva kouluttautuminen.

Kiihkeässä työrytmissä raataville nuorille pitäisi nyt sanoa, että työtä pitäisi tehdä kymmenen vuotta nykyistä pidempään.

Pajamäen mukaan eläkeiän nostaminen ei onnistu, ellei järjestelmään rakenneta mahdollisuuksia pitkiin perhe- opinto- ja vuorotteluvapaisiin.

"Nuoren sukupolven unelma on, että työuraansa voisi helpottaa sapattivapailla."

työelämä 




Viite