Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Osmo Soininvaara.
Pettynyt. Osmo Soininvaaran mielestä Sata-komitea epäonnistui köyhyyden torjumisessa, koska kokoomus ja työmarkkinajärjestöt vastustivat uudistuksia.Mikael Ahlfors

Pettynyt. Osmo Soininvaaran mielestä Sata-komitea epäonnistui köyhyyden torjumisessa, koska kokoomus ja työmarkkinajärjestöt vastustivat uudistuksia.

Osmo Soininvaara: Perustulo otti takapakkia Sata-komiteassa

11.12.2009 9.32

Jukka Vahti

Veteraanivaikuttaja Osmo Soininvaara vastaa viiteen väitteeseen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta.

1. Uusi pamflettisi julkisen sektorin tuottavuudesta julkaistaan tänään perjantaina. Julkisella sektorilla on lähivuosina pakko kiristää vyötä, koska sosiaaliturvaa uudistanut Sata-komiteakaan ei keksinyt, miten suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään vastedes pystyssä.

Ei Sata-komiteaakaan voida ihan kaikesta syyttää, mutta kyllä sen tulos on jäämässä laihaksi juuri sen suhteen, miten tämä hyvinvointiyhteiskunta voitaisiin toteuttaa taloudellisesti tehokkaasti.

2. Toteat pamfletissasi, että tehokkuuden lisäämiseksi julkisen sektorin palveluja pitää avata rohkeammin kilpailulle. Käytännössä lisäteho on revittävä esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan selkänahasta.

Pamfletissa nimenomaan sanotaan, että työtehon lisäämisestä ei ole juuri mitään hyötyä. Paljon tärkeämpää on kehittää tekniikkaa ja tehdä paremmin toimivia organisaatioita. Henkilökuntaa hiostamalla ei päästä eteenpäin.

3. Sata-komiteaa mainostettiin etukäteen historiallisena ja ainutkertaisena hankkeena, mutta nyt voidaan todeta, että sosiaaliturvan uudistus jäi suutariksi. Esimerkiksi askeleet kohti vihreille tärkeää perustuloa jäivät ottamatta.

Perustulon suhteen mentiin jopa vähän taaksepäin. Perustulolla tähdätään siihen, että ihmisellä olisi joku tie ulos köyhyydestä, ja tähän eivät työmarkkinajärjestöt ja kokoomus olleet halukkaita. Olen syvästi pettynyt erityisesti kokoomukseen. Mutta Sata-komitea jättää myös monta tietä auki, eli paremmalla tahdolla varustettu hallitus ehkä pystyy tekemään jotakin. Pitää katsoa, onko seuraavien eduskuntavaalien jälkeen paremmat edellytykset uudistuksiin.

4. Jos Sata-komitean työ olisi ollut läpinäkyvämpää, poliittinen paine perusturvan parantamiseksi olisi ollut suurempi ja komitea olisi tuottanut köyhien kannalta parempia tuloksia.

Näin saattaa hyvinkin olla. Komitea aloitti työnsä piilossa, ja tuli julkisuuteen noin vuosi sitten. Mutta sen jälkeenkään julkisuus ei ole ollut kauhean analyyttista, eikä siitä ole siinä mielessä ollut hyötyä. Aluksi hiljaisuutta perusteltiin sillä, että uudistus ei onnistu, jos kaikki naulaavat kantojaan kiinni mediassa. Mutta niin siinä loppujen lopuksi kuitenkin kävi, nimenomaan työmarkkinajärjestöjen ja niin sanotun sosiaalitupon osalta.

5. Aloitit vastikään Lahden seudun kuntajakoselvittäjänä valtiovarainministeriössä. Vaarana on, että kohta sinua ja Raimo Sailasta ei puheiden perusteella erota enää toisistaan.

Raimo Sailas on kyllä viime aikoina ottanut myös ilmastonmuutoksen vakavissaan. Mutta Raimon pitää petrata vielä monessa asiassa, ennen kuin meidät sekoitetaan.

sosiaaliturva 
Viite