Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Osta tontti ekokylästä!

25.2.2009 13.28

Anu-Elina Lehti

Raaseporilaisen Jukka Ahonalan omistamalle Svarfvarsin tilalle on rakenteilla ekologisen asumisen alue. Kaikki 13 tonttia tulevat myyntiin kevään aikana. Tonttien hinnat alkavat 60 000 eurosta. Lisäksi hintaan lisätään osuuskuntamaksu, jonka suuruudesta ei vielä ole varmuutta. 

”Vaikka Osmo Soininvaara niin väittää, kaikki eivät halua asua Helsingissä. Halusin suunnitella ekologisen maalla asumisen muodon.”

Ahonalan mukaan tarkoitus on rakentaa kylä, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian. Talot rakennetaan energiatehokkaiksi uusinta teknologiaa käyttäen.

Alueella on jo olemassa oma hakelaitos, biokaasulaitos rakennettaneen myöhemmin. Alueen kaavassa on varattu paikka myös tuulivoimalalle. Asukkaiden on tarkoitus huolehtia myös omista jätteistään.

Ahonalan tarkoitus on luoda läheiselle maatilalle kuudesta kahdeksaan uutta työpaikkaa kauppaan, jalostukseen ja alkutuotantoon. 

”Emme halua luoda ekoyhteisöä, vaan ekologisen rakentamisen alueen. Täällä ihmiset saavat itse päättää haluavatko olla yhteisöllisiä vai eivät. Vaatimaton eläminen omavaraistaloudessa ei ole alueellamme keskeinen ajatus.”

Jukka Ahonala sanoo, että tontit myydään rakennussuunnitelmien perusteella.

”Käymme arkkitehdin kanssa suunnitelmat läpi. Kaikkien tontinomistajien on myös liityttävä osuuskuntaan, joka hallinnoi infrastruktuuria.”

Ahonalan mukaan ekorakentaminen ei ole tavallista rakentamista kalliimpaa, sillä ekorakentamisessa tärkeää ovat tehoneliöt. Alueelle rakennetaan muun muassa kaikille yhteinen pesutupa, rantasauna ja vierasmaja.

”Emme halua alueellemme hirsilinnoja, vaikka ne ekologisia olisivatkin. Nykyaikaiseen ekorakentamiseen kuuluu oikea mitoitus ja järjenkäyttö.” 

ekorakentaminen 




Viite