Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Otto Bruun.
Kirjatyöläinen. Kansantaloustieteen opiskelija ja Helsingin ylioppilaskunnan omistaman HYY Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Otto Bruun on ehtinyt toimittaa tänä vuonna kolme kirjaa.Mikael Ahlfors

Kirjatyöläinen. Kansantaloustieteen opiskelija ja Helsingin ylioppilaskunnan omistaman HYY Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Otto Bruun on ehtinyt toimittaa tänä vuonna kolme kirjaa.

Otto Bruun on yhden miehen ajatushautomo

24.11.2009 12.25

Riikka Suominen

Vasemmistoaktivisti Otto Bruun vastaa viiteen väitteeseen aineettomasta taloudesta ja maineettomasta politiikasta.

 

1. Olet yksi ensi viikolla julkaistavan kirjan Immateriaalitalous – kapitalismin uusin muoto kirjoittajista. Aineeton talous on ratkaisu kaikkeen. Se lakkauttaa luokkajaon ja pelastaa sekä ympäristön että Suomen kilpailukyvyn.

Aineeton talous on muoti-ilmiö, joka näyttää voivan tarkoittaa mitä tahansa. Siinä muodossa kuin se nykyisin toteutuu, se ei ratkaise ympäristöongelmia. Taloutemme ei ole muuttunut aineettomaksi, eli irtaantunut materiasta. Kilpailukyvylle aineettomasta taloudesta vielä etsitään ratkaisua. Aineettomalla taloudella on myös oma luokkajakonsa. Siinä työpanos on ajattelutyötä, mutta poikkikansallinen kapitalistiluokka yrittää ottaa senkin haltuunsa. Patentit ja tekijänoikeudet ovat esimerkki tästä.

2. Kirjaa rahoitti Tradeka-yhtymä. Vapaata kirjallisuutta ei voi tehdä punapääoman talutusnuorassa.

Tutkimuksemme on ollut rahoittajasta riippumatonta. Tradeka on kyllä rahoittanut kirjan tutkimushankkeen kustantanutta Vasemmistofoorumia ja määritellyt aihepiirin, mutta muuten meille kirjan tekijöille Tradeka ei koskaan näyttäytynyt. Me vastaamme kaikesta tekstistä. Jos punapääoma jotain kirjalta haluaa, tietääkö se itsekään, miten aiheesta pitäisi kirjoittaa, jotta poliittiset voimasuhteet kääntyisivät?

3. Olet työskennellyt vihreiden Pekka Haaviston eduskunta-avustajana. Vaihdoit kuitenkin sitoutumattomaan vasemmistoon, koska vihreät ovat nykyisin oikeistopuolue.

Projekti Pekka Haaviston avustajana ei suoraan liittynyt puoluepolitiikkaan, vaan yhteiseen kiinnostuksenkohteeseemme globaalipolitiikkaan. Yliopistopolitiikassa olen edustanut alusta alkaen sitoutumatonta vasemmistoa, joka ei ole kytköksissä mihinkään puolueeseen. Toivon, että vihreistä ei ole tullut oikeistopuolue. Tietenkään porvarihallituksessa ei voi tehdä kovin vasemmistolaista politiikkaa, mutta toivon, ettei kyseessä ole historiallinen siirtymä vihreiden osalta. Se olisi surullista.

4. Syksyn ylioppilaskuntavaaleissa suurin voittaja olivat puolueisiin sitoutumattomat ehdokkaat. Olit itsekin sitoutumattoman vasemmiston ääniharava. Vaalirahakohu on vienyt perinteisten puolueiden viimeisenkin uskottavuuden..

Totta on, että vihamielisyys politiikkaa ja politiikan tekijöitä kohtaan on voimistunut. Taustalla oleva vaalirahakohu koskee yhtälailla kaikkia puolueita. Tilannetta pahentaa, että järjestelmä ei näytä korjaavan epäkohtia, koska vaalirahakattoa ei tule. Nykyään puolueisiin myös sosiaalistutaan myöhemmin ja sitoutumattomat ryhmät toimivat ponnahduslautoina puolueisiin. Ilmiö ei sinänsä ole uusi. Monilla vihreillä kaupunginvaltuutetuilla on tausta sitoutumattomassa opiskelijapolitiikassa.

5. Hyvinpukeutuva, ruotsinkielinen purjehtija ei voi olla uskottava vasemmistolaisaktivisti.

En tietenkään voi uskottavasti väittää ymmärtäväni, millaista on todellisuus tehtaan lattialla. En silti koe olevani epäuskottava esittämään vasemmistolaisia vaatimuksia. Teen opiskelijapolitiikkaa, ja se perustuu omiin kokemuksiini esimerkiksi opiskelijan toimeentulo-ongelmista.

kirjallisuus 




Viite