Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Outi Alanko-Kahiluoto ja Erkki Pulliainen vastustavat hallituksen akatemialakia

10.11.2009 13.51

Anu-Elina Lehti

Kaksi vihreää kansanedustajaa aikoo huomenna keskiviikkona äänestää hallituksen kiisteltyä uutta akatemialakia vastaan. Muiden vihreiden odotetaan äänestävän lain puolesta.

Outi Alanko-Kahiluodon mukaan ongelmallisin kohta laissa on Suomen Akatemian virkasuhteiden muuttuminen työsuhteiksi. Se tarkoittaa, että Suomen Akatemian tutkijoiden työnantaja on vastedes yliopisto.

"Muutos on erittäin merkittävä tieteen ja tutkimuksen kannalta", Alanko-Kahiluoto sanoo. Hänen mukaansa yliopistot keskittyvät tiukasti tiettyihin tieteenaloihin ja niillä on paljon valtaa siihen, mitä tutkijan on lupa tutkia.

"Väistämättä tilanne kärjistyy ja seurauksena on se, että yllättävien asioiden tutkiminen on entistä vaikeampaa. Toisinajattelijoilla ja uutta luovilla tutkijoilla ei ole enää sijaa. Mikään ei voi olla tappavampaa luovalle tieteelle kuin sanoa tutkijalle, mitä hän saa tai mitä hänen pitää tutkia."

Alanko-Kahiluodon mielestä on kummallista, että vaikka koko tutkimusyhteisö on kritisoinut akatemialakia, se runtataan läpi väkisin.

"Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) ei kuuntele, vaan kävelee kaikkien yli. Tämä on huonoin laki, mitä sivistysvaliokunta on tämän kauden aikana hyväksynyt."

Erkki Pulliaisen mielestä koko operaatio on "aivan posketon ja täysin tarpeeton".

"Laki on selvä huononnos Suomen akatemiajärjestelmään. Esitys jättää enemmän auki asioita, kuin antaa niihin vastauksia. Lisäksi se on sisäisesti ristiriitainen ja tuo valtion tuottavuusohjelman Akatemian piiriin. Sitäkään en voi hyväksyä."

Sekä Outi Alanko-Kahiluoto että Erkki Pulliainen ovat siviiliammateiltaan tutkijoita. Hallituspuolue kokoomuksen tutkijataustainen kansanedustaja Sanna Lauslahti aikoo jättää keskiviikon äänestyksen väliin, sillä myös hän pitää lakia huonona.

Uutta lakia Suomen Akatemiasta on perusteltu yliopistouudistuksella. Laki Suomen Akatemiasta tulisi voimaan vuoden 2010 alusta.

tutkimus 
Viite