Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ovatko tässä pahimmat yksityisyyden loukkaajat?

9.9.2011 9.17

Lasse Leipola

Sähköisiä kansalaisoikeuksia valvova Effi ry julkisti eilen torstaina ehdokkaat vuoden 2011 Isoveli-palkintojen saajiksi.

Pahimmille yksityisyyden loukkaajille jaettavan palkinnon ovat aiempina vuosina voittaneet muun muassa Sonera, Suomen juorulehdistö, Matti Vanhanen, Sonera, oikeusministeriö ja Suvi Lindén.

Palkinnot jaetaan sunnuntaina Effin 10-vuotissyntymäpäivien yhteydessä.

Ehdolla julkisyhteisösarjassa

  • Sisäministeriö: Keskitetyn sormenjälkirekisterin ajaminen ja poliisin oikeuksien laajentaminen pakkokeinolakiuudistuksessa.
  • VTT: Tutkijoiden sananvapauden rajoittaminen. ”Laadusta viis - kunhan maksava taho on tyytyväinen!”
  • Syyttäjälaitos: Sananvapauden rajoittaminen. ”Osoittanut kansallisluonteeseemme kuuluvaa jääräpäisyyttä sivuuttaessaan systemaattisesti maatamme sitovat kansainväliset normit perusoikeuksien turvaamisesta.”

Ehdolla yrityssarjassa

  • Google: Informaation kerääminen ja tallentaminen. ”Myös yrityksen käymä taisto anonyymiä ja pseudonyymiä viestintää vastaan sosiaalisissa verkoissa tyydyttää paatuneimmankin yhteiskunnan kontrollia vaativan kukkahattutädin tavoitteet.”
  • Nokia Siemens Networks: ”Sen valvontateknologialla on kyetty pitämään diktaattorit vallassa niin Iranissa kuin Bahrainissa.”
  • Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry: ”Luovuus, jota järjestön edustajat ovat osoittaneet antaessaan itsestään viranomaisinstanssia muistuttavan kuvan ja lisäksi tuodessaan onnistuneesti ulkomailta uhkailukirjeliiketoimintamallin, on itsessään jotain palkitsemisen arvoista.”

Ehdolla yksilösarjassa

  • Stefan Wallin: ”4 vuotta tekijänoikeuden kehittämistä täysin yksipuolisesti sisältöteollisuuden vaatimusten mukaisesti on saavutus, johon edes kulttuuriministeri Karpela ei kyennyt.”
  • Tuija Brax: Tekijänoikeuslakiin lisätyt pykälät, jotka mahdollistavat käyttäjien yhteystietojen saamisen ja verkkoyhteyden katkaisemisen ilman tuomiota. ”Tosin voi olla, että kyseessä on vain ovela salajuoni - miten muuten voitaisiin selittää, että Braxin johtama täydelliseen katastrofiin johtanut sähköisen äänestyksen kokeilu pysäytti hankkeen etenemisen Suomessa?”
  • Raija Vahasalo: ”Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana Vahasalon olisi voinut olettaa tukevan koulujen, yliopistojen ja kirjastojen toimintaa. Sen sijaan hän on osoittautunut äärimmäisen tehokkaaksi sisältöteollisuuden äänitorveksi, jolle mikään vaatimus laajentaa tekijänoikeuksia ei ole liian suuri.”

Tarkemmat perustelut löytyvät Effin sivuilta.

digioikeudet  ihmisoikeudet  tietoyhteiskunta 




Viite