Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Päästökauppa ”pelastettiin vaipumasta täysin merkityksettömäksi”

19.2.2013 12.34

Lasse Leipola

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi tänään tiistaina päästöoikeuksien huutokaupan lykkäyksen, jolla pyritään rajoittamaan ylitarjontaa.

”Vaikka päästökauppajärjestelmä pelastettiin vaipumasta täysin merkityksettömäksi, päästökaupasta ei tällä vielä tule työkalua Euroopan talouden irrottamiseksi hiili- ja öljyriippuvuudesta”, Greenpeacen Kaisa-Reeta Koskinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Greenpeacen kannattaa ylimääräisten päästöoikeuksien perumista.

”Esimerkiksi Suomen suurimmat terästehtaat eivät ole koko päästökaupan historiassa ylittäneet saamiaan päästökiintiöitä”, Koskinen sanoo.

Kaikki eivät ole yhtä innostuneita ympäristövaliokunnan tuoreesta päätöksestä. Kokoomuksen euroedustaja Eija-Riitta Korhola valittelee tiedotteessaan, että päästökaupan kiristämisestä aiheutuva sähkönhinnan nousu on väärä signaali nykyisessä taloustilanteessa.

”Se, että päästöjen hinta on laskenut talouskasvun hidastuessa, osoittaa että markkinat toimivat ja reagoivat aivan oikein. Nyt komissio on esityksellään yrittänyt korjata mekanismia, joka ei ole rikki”, Korhola arvioi.

Hän ei myöskään halua, että EU:n päästötavoitetta kiristetään nykyisestä 20 prosentista. Korholan mielestä EU:n ilmastopolitiikan hintalappu on jo nyt niin suuri, että se karkottaa teollisuutta maihin, joissa hiilidioksidipäästöistä ei tarvitse huolehtia.

”Päästökaupan peukalointi johtaisi tämän hiilivuodon kasvuun ja siten sekä Euroopan talouskasvun että maailman ympäristön kannalta nykyistä heikompaan tilanteeseen.”

päästökauppa 




Viite