Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arnoldius / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Gustav Knepper -hiilivoimala Saksan Dortmundissa.
Energiewende? Saksa panostaa uusiutuviin, mutta ydinvoimaloiden sulkeminen lisää myös hiilivoiman kysyntää.Arnoldius / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Energiewende? Saksa panostaa uusiutuviin, mutta ydinvoimaloiden sulkeminen lisää myös hiilivoiman kysyntää.

Päästökehitys on irtoamassa talouden suhdanteista

4.11.2013 8.44

Lasse Leipola

Uusiutuvan energian kasvu ja energiatehokkuuden paraneminen on vähentänyt EU:n päästöjä huomattavasti enemmän kuin talouskriisi, arvioi ranskalainen CDC Climat -tutkimuslaitos.

Asiasta uutisoivan EurActiv-sivuston mukaan uusiutuvalla energialla on vähennetty Euroopan päästöjä 500 miljoonalla hiilidioksiditonnilla vuodesta 2005 lähtien. Talouskriisin osuudeksi arvioidaan 300 miljoonaa tonnia ja energiatehokkuuden parantumisen osuudeksi 100–200 miljoonaa tonnia.

Talouskasvun ja kasvihuonekaasupäästöjen kehityksen välinen yhteys ei muutenkaan ole enää niin vahva kuin aiemmin. Euroopan komission JRC-tutkimuskeskus ja hollantilainen PBL-ympäristövirasto julkistivat viime viikolla raportin, jonka mukaan globaalit kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat viime vuonna vain 1,1 prosenttia, vaikka talous kasvoi peräti 3,5 prosenttia.

Uusiutuva energia valtaa alaa kiihtyvällä tahdilla, mutta sen osuus maailman energiantuotannosta on yhä vain 2,4 prosenttia. Fossiilisista polttoaineista eniten kasvoi maakaasun käyttö (2,2 prosenttia), mutta myös öljyä (0,9 prosenttia) ja hiiltä (0,6 prosenttia) käytettiin aiempaa enemmän.

Hiilen käyttö yleistyi erityisesti Euroopassa, jossa Espanjan, Saksan ja Britannian kulutus kasvoi kolme prosenttia. Raportin mukaan taustalla on hiilen edullinen hinta, jonka vuoksi sitä käytettiin paikkaamaan katkoja uusiutuvan energian tuotannossa sekä korvaamaan alasajettua ydinvoimaa.

Kansainväliset ilmastoneuvottelut jatkuvat viikon kuluttua maanantaina Puolan Varsovassa.

ilmastonmuutos  päästöt  talous 




Viite