Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

suhteellista. Numerot kertovat maailman ruokahintaindeksin suhteellisen arvon eri vuosina. Lähde: FAO.

suhteellista. Numerot kertovat maailman ruokahintaindeksin suhteellisen arvon eri vuosina. Lähde: FAO.

Pörssissä leikitään nyt ruualla - köyhimmät maksavat kovimman hinnan

29.9.2011 13.39

Jukka Vahti

Ilman sitä ei voi elää, mutta juuri siksi sillä voi tienata rutosti rahaa.

Kuluneella viikolla epävarmuus maailman pörssikeskuksissa on jatkunut, ja pörssikurssien heilahdellessa meillä ja muualla yhä usemmat ja isommat sijoittajat etsivät turvasatamaa rahoilleen ruokaan liittyvistä sijoituskohteista.

Ruoka on houkutteleva sijoitus, koska maapallon väestö kasvaa noin 80 miljoonalla ihmisellä vuosittain, ja kaikkien täytyy syödä.

Tämä jyrkentää osaltaan ruokasijoitusten hintapiikkejä, jotka taas vuorostaan houkuttelevat peliin lisää sijoittajia pikavoittojen toivossa. Kovimman hinnan hissiliikkeestä maksavat maailman köyhimmät ihmiset, joilla on heikoimmat mahdollisuudet varautua hintojen nousuun.

Esimerkiksi viljan maailmanmarkkinahinta on noussut vuodessa peräti 71 prosenttia.

Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarvikealan tutkimuskeskus MTT:stä sanoo, että ruokamarkkinoilla liikkuvat, erilaisiin tulevaisuudenarvioihin perustuvat sijoituskohteet, kuten johdannaiset ja futuurit, eivät itsessään ole ongelma.

Kyseenalaista on sen sijaan se, että niiden myötä ruokaan liittyvät markkinat ovat erkaantuneet ruuantuotannon ja -kysynnän todellisuudesta.

Niemen arvion mukaan esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoilla liikkuvasta rahasta vain kolmannes tai neljännes on enää maatalousalan varsinaisten toimijoiden käsissä ja loput erilaisilla pörssipelaajilla. Kymmenen vuotta sitten asetelma oli päinvastainen.

”Tämä johtaa helposti siihen, että uudet sijoittajat eivät tiedä riittävästi markkinoiden tapahtumista. Tästä taas voi seurata, että hinnoilla ei ole enää mitään tekemistä markkinafundamenttien kuten kysynnän ja tarjonnan ja varastojen tilanteiden kanssa”, Niemi sanoo.

Taloustietelilijät eivät ole yksimielisiä siitä, nostaako ruokaan liittyvän sijoitusbisneksen kasvu ruuan hintaa. Lyhyen aikavälin hintaheilahteluja se Niemen mukaan joka tapauksessa voimistaa.

Ulkoministeriö järjesti tällä viikolla seminaarin ruuan hintakriisistä. Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) totesi puheenvuorossaan, että ruuantuotantoon liittyvien markkinoiden läpinäkyvyyttä pitää parantaa ja yleistymässä olevaa markkinaspekulointia pitää säädellä nykyistä tiukemmin.

Ruuan hinnan aiheuttamaan epävarmuuteen ei kuitenkaan ole helppoja saati nopeita poliittisia ratkaisuja. Hintaan vaikuttavat pörssikurssien lisäksi myös monet muut asiat, kuten kauppapolitiikka, joka taas puolestaan heijastuu markkinoihin.

”Sijoitustoiminnan merkitystä tässä yhtälössä on hyvin vaikea tunnistaa. Ja jos sitä ei tiedetä, tutkijoiden on vaikea antaa politiikkasuosituksia. Ellemme ymmärrä miten markkinat toimivat, saatamme antaa ihan vääriä suosituksia”, Niemi sanoo.

ruoka  talous  pörssi 


Lisää aiheesta:Viite