Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Paavo Väyrynen.
Hihat heiluvat. Paavo Väyrynen uskoo näyttävänsä kehityspolitiikallaan suuntaa muulle maailmalle. Mikael Ahlfors

Hihat heiluvat. Paavo Väyrynen uskoo näyttävänsä kehityspolitiikallaan suuntaa muulle maailmalle.

Paavo Väyrynen mullisti kehityshallinnon

20.3.2009 14.11

Riikka Lamminmäki

Ulkoministeriön virkamiehet eivät ole tyytyväisiä tapaan, jolla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen panee kehityspoliittista ohjelmaansa käytäntöön.

Virkamiesten näkemyksiä selvitettiin keskitalvella haastattelututkimuksella. Selvitystä ei ole julkistettu, mutta Vihreän Langan tietojen mukaan siinä nousi korostuneesti esille avoimuuden puute ulkoministeriön päätöksenteossa.

Useat ministeriön työntekijät ovat sitä mieltä, että kehitysmaiden oma tahto on unohdettu ja päätökset tehty kabineteissa ilman avointa keskustelua.

”Poliittisen ohjauksen laatu on muuttunut. Esimerkiksi ministeriön sisäisen kehitysyhteistyötä ohjaavan laaturyhmän painoarvo on vähentynyt selvästi. Ministeri voi tehdä merkittäviä muutoksia jo viimeistelyvaiheessa oleviin suunnitelmiin”, ulkoministeriön entinen työntekijä sanoo.

Selvityksen tilasi hallituksen asettama Kehityspoliittinen toimikunta, joka seuraa kehityspoliittista työtä ja arvioi sen laatua. Toimikunta ei aio tehdä tutkimusraportista julkista.

Sen sijaan Kehitysyhteistyön palvelukeskukselle Kepalle raportti on ilmeisesti päätynyt, sillä järjestöjen maanantaina tekemä puoliväliarvio sisältää paljon samaa kritiikkiä, jota selvitys löysi ulkoasiainhallinnon sisältä.

Viime päivinä Väyrystä on ryöpytetty mediassa siitä, että eduskunnalle ja järjestöille ei ole herunut tarkempaa tietoa kehitysyhteistyöhankkeiden sisällöstä. Väyrynen on itse kiistänyt – ja kiistää myös Vihreälle Langalle – nämä väitteet.

Hän uskoo, että kriitikot eivät pidä itse kehityspoliittisesta ohjelmasta, mutta kanavoivat kritiikkinsä toimintatapoihin.

”Perusteet nykyiselle suuntaukselle ovat niin vahvat, että ohjelmaan ei oikein pääse asiaperustein käsiksi”, Väyrynen kuittaa.

Lue Paavo Väyrysen tuore haastattelu täältä.

kehitysyhteistyö 
Viite