Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons / Birgit Fostervold (CC-BY)

Ahma.
Törkeä saalis. Ahman tappamisesta voi jatkossa saada kovemman tuomion.Wikimedia Commons / Birgit Fostervold (CC-BY)

Törkeä saalis. Ahman tappamisesta voi jatkossa saada kovemman tuomion.

Pahimmista metsästysrikoksista on tulossa törkeitä

1.6.2010 12.04

Lasse Leipola

Oikeusministeriön asettama työryhmä esittää törkeän metsästysrikoksen lisäämistä rikoslakiin. Toistaiseksi laki ei tunne törkeää metsästysrikosta.

Metsästysrikos laskettaisiin törkeäksi, kun eläimelle on aiheutettu pitkäaikaista kärsimystä esimerkiksi jättämällä pyyntilaite tarkastamatta, käyttämällä syöttinä tuskallisen kuoleman aiheuttavia vaahtomuovipalloja, näännyttämällä eläin ajamalla sitä takaa pitkän aikaa tai tappamalla eläin ajamalla sen yli moottorikelkalla.

Törkeän metsästysrikoksin kriteerit täyttyisivät myös, jos kohteena on ollut suuri määrä eläimiä tai uhanalaiseksi luokiteltu eläin, kuten ahma, ilves, karhu, metsäpeura, saukko tai susi.

”Vaikka metsästysrikosten kokonaismäärä ei ole merkittävästi kasvanut, on viime vuosina havaittu raakojen ja suunnitelmallisten tekojen lisääntyneen ja rikosten kohdistuvan aiempaa useammin erityisen suojeltuihin riistaeläimiin”, asiasta annetussa tiedotteessa todetaan.

Törkeästä metsästysrikoksesta määrättäisiin neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta sekä kolmesta kymmeneen vuotta kestävä metsästyskielto.

Metsästysrikoksista tuomitaan vuosittain 20–50 ihmistä. Useimmin tuomiona on sakkoja.

luonnonsuojelu  metsästys 
Viite