Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Rama / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Euroopan parlamentti.
Mistä tuulee? Euroopan ilmastopolitiikalle haetaan suuntaa.Rama / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Mistä tuulee? Euroopan ilmastopolitiikalle haetaan suuntaa.

Paine ilmastotavoitteiden kiristämiseksi kasvaa EU:ssa

6.2.2014 9.28

Lasse Leipola

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkona äänin 341-263 komission esitystä tiukemman kannan vuotta 2030 koskeviin ilmasto- ja energiatavoitteisiin.

Molemmissa esityksissä tavoitellaan 40 prosentin päästövähennyksiä, mutta parlamentti haluaisi tämän lisäksi jäsenmaita sitovat tavoitteet uusiutuvan energian lisäämiselle ja energiatehokkuuden parantamiselle. Komissio ei halunnut asettaa energiatehokkuudelle tavoitetta lainkaan ja uusiutuvien osuutta koskeva tavoite olisi sitova vain koko unionin tasolla.

”Parlamentti lähetti tänään vahvan viestin hallituksille: sitovat 2030-tavoitteet uusiutuville, energiatehokkuudelle ja kasvihuonekaasupäästöille ovat olennainen perusta EU-politiikalle”, parlamentin vihreiden ilmastotiedottaja Bas Eickhout sanoo eilisessä tiedotteessa.

Hän toivoo, että parlamentin kanta vaikuttaa jäsenmaihin, joiden on määrä neuvotella tavoitteista keskenään maaliskuussa.

Parlamentti ei ole yksin vaatimassa jäsenmailta tiukempia tavoitteita, sillä alueiden komitea äänesti viime viikolla omasta kannastaan. Sen mukaan kaikkien tavoitteiden tulisi olla jäsenmaita sitovia ja päästövähennyksissä tulisi tavoitella 50 prosenttia. Vihreiden mukaan EU:n tulisi asettaa päästövähennystavoitteeksi 60 prosenttia.

päästöt  ilmastopolitiikka Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri