Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pakkausjäte kannattaa kerätä erikseen – syrjäseuduillakin

16.1.2013 14.11

Lasse Leipola

Pakkausjäte kannattaa ympäristösyistä kerätä erikseen syrjäseuduillakin, arvioi Suomen ympäristökeskus Syke tuoreessa tutkimuksessaan. Sen mukaan kuljetuksesta aiheutuvat haitat eivät ole merkittäviä erilliskeräyksestä saatuihin hyötyihin verrattuna.

”Pakkausjätteen keräämisen ympäristövaikutuksista keskustellaan paljon. Tutkimuksessa on nyt selvitetty perusteellisesti keräämisen vaikutukset ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen käyttöön sekä keräämisen kustannukset”, ylitarkastaja Sirje Stén sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Aivan jokaisen taloyhtiön tai asunnon pihasta pakkausjätettä ei haettaisi vaan käytännössä keräyspisteet sijoitettaisiin taajamiin, joihin ihmiset muutenkin liikkuvat.

Uusi jätelaki velvoittaa pakkausten tuottajat vastaamaan pakkausjätteestä. Alan yritykset ovat olleet huolissaan kustannuksista.

”Jos kotitaloudet eivät innostu lajittelusta ja kertyvät jätemäärät ovat pieniä, nousevat kustannukset suuriksi”, tutkija Katja Moliis Sykestä sanoo.

Hän mukaansa erilliskeräys on ympäristön kannalta hyvä asia, mutta kustannussyistä on järkevämpää lisätä innokkuutta lajitteluun isoissa asutuskeskittymissä kuin hakea pieniä jätemääriä pitkien etäisyyksien takaa.

kierrätys 
Viite