Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Klikkaa suuremmaksi. Näin puolueet huolehtisivat ympäristöstä.

Klikkaa suuremmaksi. Näin puolueet huolehtisivat ympäristöstä.

Paljon puhetta ja lupauksia: Ottavatko puolueet ympäristön vakavasti?

4.10.2012 14.21

Sammeli Heikkinen

 

Vihreän Langan kyselyssä selvitettiin nimenomaan puolueen virallista linjaa. Selvimmät erot löytyivät suhtautumisessa ruuhkamaksuihin. Lisäksi kuntien metsien suojelua ja kunnallisveroa koskevissa vastauksissa oli hajontaa.

Samanmielisestä joukosta eroavat perussuomalaiset, joiden linja näyttää olevan se, että ympäristöarvot ovat toissijaisia.

Puolueen linja on pysynyt samana eduskuntavaaleista lähtien. Vihreä Lanka kysyi puolueiden vastauksia ympäristökysymyksiin vuoden 2011 maaliskuussa. Perussuomalaisten näkemykset olivat tuolloinkin vähiten ympäristön huomioonottavia.

Kokoomus puolestaan näyttää aavistuksen lieventäneen kantaansa ruuhkamaksun suhteen. Viime vuoden keväällä selkeän ei-vastauksen antanut puolue on nyt sitä mieltä, ettei maksua voi kategorisesti sulkea pois.

Kuntavaaleissa lupauksia on tietenkin puoluetasolla helppo tehdä, sillä jokaisen kunnan ympäristökysymykset ovat erilaisia. Esimerkiksi kuntametsien suojelussa puhutaan täysin eri asiasta etelän suurissa kaupungeissa ja pohjoisen laajoissa mutta vähäväkisissä ja -varaisissa kunnissa.

Paikallisesti ympäristökysymykset voivat nousta näissä vaaleissa jopa ratkaiseviksi. Esimerkiksi suuret kaivoshankkeet jakavat varmasti kohdekuntien asukkaita.
Viite