Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Palmuöljy raivostuttaa niin Suomessa kuin Malesiassakin

14.4.2011 15.54

Marja Hannula

Vastarinta palmuöljy-yhtiö IOI:ta vastaan kiihtyy Malesiassa. Yhtiö toimittaa öljyä muun muassa suomalaiselle Neste Oilille.

Malesian Long Teran Kanan kyläläiset ovat sulkeneet IOI:n palmuviljelmille johtavat tiet, koska jo vuosi sitten annetun oikeuden päätöksen mukaan yhtiö on saanut maankäyttöluvat laittomasti. Nyt kyläläiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä, koska IOI tai Malesian viranomaiset eivät ole kunnioittaneet oikeudenpäätöstä mitenkään, sillä mikään ei ole muuttunut.

Palmuöljyn tuotanto on aiheuttanut maankäyttö- ja ympäristökiistoja muun muassa Malesiassa ja Indonesiassa jo vuosikausia. Oikeustaistelu maankäyttöluvista Long Teran Kanassa kesti yhteensä 12 vuotta.

Biopolttoainekysynnän kasvaessa myös vastarinta on vahvistunut koko ajan.

Malesian tuoreimmat terveiset Suomeen toi tänään torstaina sveitsiläisen ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestö Bruno Manser Fondsin johtaja Lukas Straumann.

Suomen Greenpeace puolestaan vaati jälleen Neste Oililta voimakkaampaa kannanottoa Malesian tapaukseen sekä paljastamaan kaikki palmuöljytuottajiensa nimet. Neste Oilin ostaman öljyn alkuperämaat ja määrät on salattu Suomen tullitilastoista ja tähän mennessä Neste Oil on paljastanut ainoastaan IOI:n nimen.

Greenpeacen mukaan tullitietojen salaaminen johtuu Neste Oilin painostuksesta, koska näiden tilastojen tulisi olla julkisia.

Neste Oilin mukaan kyse on liikesalaisuudesta. Yhtiön mukaan myös tuotanto saattaisi häiriintyä, jos tiedot julkistettaisiin.

Suomen Greenpeacen metsävastaavan Matti Liimataisen mukaan peruste on "järjetön".

"Jos pellot eivät ole sademetsiin raivattuja, ei pitäisi olla mitään syytä pelätä ympäristöjärjestöjen toimia",
Liimatainen ja lähes kymmenen muuta Greenpeacen aktiivia heitettiin tänään ulos Neste Oilin yhtiökokouksesta.

He osallistuivat kokoukseen osakkaina, mutta yhtiön mukaan heidän puheenvuoronsa olivat asiattomia.

"Pidimme kuulemma poliittisia palopuheita, eikä se sopinut kokouksen sävyyn", Liimatainen kertoo ulosheiton syyksi.

palmuöljy 




Viite