Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Palmuöljystä suurin osa päätyy lautaselle ja saippuaan

4.9.2008 14.00

Anna Ruohonen

Paljon palmuöljyä käyttävät päivittäistavarajätit, kuten Unilever, Procter & Gamble ja Nestlé, laajentavat tuotantoaan, koska teollisten elintarvikkeiden ja pesuaineiden kysyntä kehittyvissä maissa kasvaa.

Elintarviketeollisuus käyttää maailman palmuöljystä 80 prosenttia, kosmetiikkateollisuus 15 ja biopolttoaineiden valmistajat muutaman prosentin.

Unilever käyttää vuodessa noin 1,5 miljoonaa tonnia maailman 38 miljoonan tonnin palmuöljytuotannosta. P&G käyttää 400 000 tonnia, Nestlé 200 000.

”Palmuöljyn käyttö elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan on kestämätöntä”, Suomen Greenpeacen metsäkampanjasta vastaava Matti Liimatainen sanoo.

Suomessa Greenpeace painostaa etenkin Neste Oilia. Muissa maissa kampanjoinnin ykköskohde on Unilever, joka on maailman suurin palmuöljyn käyttäjä.

Suomeen tuodusta palmuöljystä 90 prosenttia päätyy kuitenkin Neste Oilin biodieseliin.

Päivittäistavaroiden hintakilpailu lisää tarvetta halvalle palmuöljylle. Samaan aikaan ympäristöjärjestöt painostavat teollisuutta ja palmunviljelijöitä sitoutumaan kestävään kehitykseen ja peltojen tuottavuuden kohottamiseen uusien raivaamisen sijaan.

Raivaaminen tuhoaa sademetsää Indonesiassa ja Malesiassa.

Jättiyhtiöt aikovatkin siirtyä sertifioituun palmuöljyyn – vielä sellaista ei tosin ole.

”Vastuullinen viljely nostaa hintaa. Siksi on tärkeää, että suuryhtiöt sitoutuvat sertifioidun öljyn ostoon”, metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa WWF:stä sanoo.

Lokakuussa WWF aloittaa Suomessa kampanjan, joka vaatii kaupan keskusliikkeitä SOK:ta, Keskoa ja Tradekaa sitoutumaan sertifioidun palmuöljyn käyttöön.

Kesällä WWF vetosi elintarvikeyhtiöihin Raisioon, Fazer Leipomoihin ja Lännen Tehtaisiin. Toistaiseksi vastuullisesti tuotettuun palmuöljyyn on luvannut siirtyä Lännen tehtaiden kasviöljyjä myyvä tytäryhtiö Mildola.

Palmuöljyä käytetään esimerkiksi margariinissa, jäätelöissä, makeisissa sekä kosmetiikassa. Tuotetiedoissa sitä ei yleensä mainita.

palmuöljy  biopolttoaineet 
Viite