Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pamfletti: Poliitikot väistelevät valtiontalouden suurinta tulevaisuuden haastetta

17.1.2014 7.55

Jukka Vahti

Prosessorien laskentatehon eksponentiaalinen kasvu ja robotisaatio voivat siirtää lähivuosikymmeninä ennätyksellisen ison joukon suomalaisia työvoiman ulkopuolelle. Tämä lisää työttömyyttä, uhkaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja voi vauhdittaa tulo- ja varallisuuserojen kasvua. Samalla perinteisen ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvalta pienenee, kun yhä harvempi on kokopäiväisesti palkkatyössä.

Nämä ovat esimerkkejä näkymistä, joista useimmat poliitikot ovat toistaiseksi vaienneet, sanovat vihreät aktiivit Jaakko Stenhäll ja Ville-Veikko Mastomäki viime viikolla julkaisemassaan minipamfletissa Teknologinen murros ja politiikka.

Avainkysymys on, syntyykö katoavien työpaikkojen tilalle uusia vai käykö rutiinitöiden puurtajille kuin työhevosille 1900-luvulla: nykyiset työtehtävät katoavat eikä uusia synny.

Pamfletistien tarjoamat varautumiskeinot historiallisen nopeaan ja mittakaavaltaan ennennäkemättömään muutokseen ovat koulutusjärjestelmän kehittäminen, perustulo, pienituloisten verohelpotukset ja verotuksen painopisteen siirtäminen työn verotuksesta ympäristö-, pääoma- ja kiinteistöveroihin.

Riittävätkö nämä paikkaamaan katoavan työn aiheuttaman veroaukon valtion budjetissa vai onko edessä myös yhteiskunnan turvaverkon karsiminen?

”Tässä on kaksi ulottuvuutta: tekninen ja poliittinen. Teknisesti aukon paikkaaminen on toki mahdollista, mutta ovatko veronkorotukset poliittisesti mahdollisia? Riittävät nuo keinot tai eivät, niiden suuntaan pitää mennä, jos työn osuus bkt:sta putoaa”, Stenhäll sanoo.

Keskustelu työn radikaalista muutoksesta käy juuri nyt kuumana: maanantaina oman selvityksensä aiheesta julkaisi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, joka listasi katoamassa oleviksi työpaikoiksi esimerkiksi myyjien, sihteerien, pankkitoimihenkilöiden ja toimistotyöläisten tehtävät.

Selvityksen mukaan tietotekniikan kehitys uhkaa noin kolmasosaa suomalaisista työpaikoista. Etlan viesti on, että katoavien työpaikkojen tilalle syntyy uusia mutta ylimenovaiheessa työttömyys voi nousta.

työelämä 
Viite