Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Plup

Plup-pullo roikkuu vyöllä.
ei niin turha. Monet pullot kiertävät, kaikki eivät. Plup

ei niin turha. Monet pullot kiertävät, kaikki eivät.

Pantiton pullo on vuoden turhake

21.11.2008 9.21

Vihreä Lanka

Pantiton pullo on valittu vuoden 2008 turhakkeeksi. Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden turhakkeen nyt jo yhdeksännen kerran.

”Kaikenlaisten juomapakkausten pitäisi kiertää, mutteivät asiat ole niin hyvin. Muun muassa mehuja ja ulkomaisia alkoholijuomia pakataan edelleen pantittomiin pulloihin”, lehti toteaa tiedotteessaan.

Suomen Luonnon mukaan iso joukko osallistujista ihmetteli tänä vuonna Plup-lähdevesipulloa, joka on sekin pantiton.

Plup suunniteltiin pantilliseksi, mutta sitä ei kelpuutettu Suomen Palautuspakkauksen, eli Palpan, järjestelmään. Syyksi ilmoitettiin pullon valmistuksessa käytetty HDPE-muovi. Tavallisesti muovipulloissa käytetään PET-muovia.

Palpan järjestelmässä kiertää jo HDPE-muovia, sillä tavallisten muovipullojen korkit on usein valmistettu siitä. Lehden haastattelema Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen sanoo, että Plupin ottaminen mukaan panttijärjestelmään tarkoittaisi, että joku vaatisi, että mukaan pitää ottaa myös ketsuppipullot ja muut HDPE-muovista valmistetut pakkaukset.

Plup-pullon suunnitellut Stefan Lindfors esitti lokakuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Plup ei ole kelvannut kierrätykseen, koska Palpan hallituksessa istuu isojen virvoitusjuomatehtaiden johtajia.

kierrätys 
Viite