Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Panu Laturi: Jos Soini on vallassa...

26.2.2011 12.50

Lasse Leipola

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi arvioi lauantaina perussuomalaisten tuoretta vaaliohjelmaa.

"Mielestäni ohjelmassa on ehkä kaikkein pelottavinta vaatimus rakentaa politiikkaa sen pohjalle, minkä puolue määrittää moraalisesti oikeaksi. Tätä persut haluavat edistää paitsi taiteen, myös koulutuspolitiikan keinoin - on hieman pelottavaa, että puolueen poliittisessa ohjelmassa esimerkiksi sanotaan, millä tavalla ja sävyllä historiaa tulisi suomalaisille opettaa", Laturi sanoi puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa.

Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa perussuomalaisiin. Vertailupohjaa Laturi haki Yhdysvalloista, jossa menestyvimmät alueet ovat myös avoimimpia ja liberaaleimpia alueita.

"Eli juuri sellaisia alueita mitä perussuomalaiset vastustavat. San Francisco on varmasti yhdysvaltain suvaitsevaisin ja vapaamielisin kaupunki. Samalla se ja sen ympärillä oleva piilaakso ovat yhdysvaltojen luovuuden kehtoja. New York, Boston ja Seattle ovat myös konservatiiveille kauhun kaupunkeja. Ne ovat kuitenkin niitä alueita mihin uudet, tietointensiiviset ja luovat työpaikat syntyvät. Ne ovat yhdysvaltain talouden moottoreita", Laturi sanoi.

Otteita Panu Laturin puheesta

  • Jos Soini on vallassa, voimme sanoa hei hei kansainvälisyydelle, luovalle vapaalle ilmapiirille ja avoimuudelle: perussuomalaisten poliittinen ohjelma määrittelee perussuomalaiset "kansallismieliseksi ja kristillissosiaaliseksi" puolueeksi. Ohjelman perusteella Perussuomalaiset on nationalistinen, kansallisromantiikan aikakaudelle haikaileva vanhoillinen konservatiivipuolue. Puolue jolle Euroopan unioni on se suuri saatana.
  • Jos Soini on vallassa, voimme sanoa hei hei vapaudelle ja yksilöllisyydelle: Perussuomalaiset ilmoittavat, että haluavat ”jättää Suomen tuleville sukupolville moraaliselta tasoltaan paremmassa kunnossa kuin se on tänä päivänä”. Siksi perussuomalaiset määrittelevät ohjelmassaan sitä, mikä on "oikeaa", "hyvää", "moraalista" ja "tukemisen arvoista", tai "suomalaisten arvojen" mukaista. Perussuomalaiset rakentaa kansallisromantiikkaan vedoten mielikuvaa siitä, mitä on olla oikea suomalainen ja mitä on oikea suomalaisuus sekä mitkä ovat oikeita suomalaisia arvoja. Näin puolue määrittelee oikeaa ja väärää moraalia. Oikeaa ja väärää tapaa olla suomalainen.
  • Jos Soini on vallassa, voimme sanoa hei hei vapaalle kritiikille ja kulttuurille: Perussuomalaiset haluavat politisoida myös kulttuurin. Perussuomalaisten mielestä "kulttuuristamme on huolehdittava poliittisin keinoin", sillä tämä edistää kansallisen identiteetin rakentumista. Sitä vaaditaan, sillä "yhteinen kansallinen identiteetti edistää myös kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta". "Perussuomalaiset kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista. Se on vastakohta vihreiden linjalle, joka on uuden luominen, vapaus ja kokeilemaan kannustaminen.

vihreät  perussuomalaiset  eduskuntavaalit 
Viite