Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Paperimiehet eivät siirtyneetkään hoiva-alalle

15.12.2010 11.52

Vihreä Lanka

Lakkautettujen sellu- ja paperitehtaiden työntekijät ovat työllistyneet heikosti.

Vain 30 prosenttia lakkautettujen tehtaiden työntekijöistä on löytänyt uuden työpaikan puolentoista vuoden kuluessa tehtaan lakkauttamisesta, selviää SAK:n ja Paperiliiton tutkimuksesta.

Loput ovat työttöminä, työvoimapoliittisessa koulutuksessa tai työttömyystuen lisäpäivillä, eli niin sanotussa eläkeputkessa.

Erityisen vaikeaa työllistyminen on ollut yli 50-vuotiailla, joista alle kolmasosa on palannut työelämään kahden vuoden sisällä.

Suurin osa työllistyneistä löysi uutta työtä perinteisesti miesvaltaisilta aloilta, kuten maa-, metsä- ja kalataloudesta sekä tehtaan purkutöistä.

Sosiaali- ja terveysalalle siirtyminen jäi tutkimuksen mukaan vähäiseksi: 327:stä haastatellusta vain kaksi työskentelee nykyisin lähihoitajana.

"Mediassa ovat olleet näkyvästi esillä sankaritarinat siitä, miten käden käänteessä lähdetään vaihtamaan työtä ja elämää. Tutkimuksen perusteella sellainen ei vastaa todellisuutta", sanoo tutkija Ari-Matti Näätänen.

Tutkimusta varten haastateltiin syksyllä 2010 Kemijärven, Kajaanin ja Haminan paperi- ja sellutehtailta irtisanottuja työntekijöitä.

paperiteollisuus  työttömyys 




Viite