Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pasilan liito-orava ei ole ensimmäinen Stadissa

26.5.2011 11.15

Sammeli Heikkinen

Liito-orava vierailee Helsingissä äärimmäisen harvoin. Pasilasta, vesilaitoksen pääoven katoksen päältä löytyi kuitenkin maanantaina liito-orava. Pelastuslaitos nappasi hankalaan ympäristöön eksyneen otuksen pahvilaatikkoon. Sitten liito-orava vietiin Korkeasaareen.

Korkeasaaren tiedotteen mukaan vieras todettiin järkyttyneeksi, mutta terveeksi aikuiseksi naaraaksi. Eläinlääkäri Eeva Rudbäck arvioi Omakaupunki-sivustolle, että naaras on myös tiineenä. Liito-orava päästettiin tutkimusten jälkeen vapaaksi sille sopivaan ympäristöön.

Aivan ensimmäinen Helsingistä löytynyt liito-orava Pasilasta löytynyt yksilö ei ole.

"Linnunlaulusta löytyi liito-orava toistakymmentä vuotta sitten, silloin pohdittiin olisiko se tullut paikalle junan tuomana", Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen kertoo Vihreälle Langalle.

Tämän lisäksi Kumpulasta tuli hiljattain ilmoitus liito-oravasta, mutta havaintoa ei saatu varmistettua.

Pakarisen mukaan Helsingin alueella ei nykytiedon mukaan elä pysyvästi liito-oravia. Mahdollisia paikkoja, johon liito-orava voisi asettua on kaksi. Sipoosta Helsinkiin liitetty alue on osittain yhteydessä Sipoonkorven kansallispuistoon ja siten liito-oravilla on sinne levittäytymisväylä. Toinen mahdollinen paikka on Haltiala, josta 1990-luvulla etsittiin tutkimuksessa merkkejä liito-oravista. Niitä ei löytynyt.

Helsingissä on aikanaan kyllä elänyt liito-oravia. Pakarisen mukaan eläimiä on asustellut Käpylän tienoilla, mutta siitä on aikaa jo kuutisenkymmentä vuotta. Ehkä liito-oravilla onkin levittäytymispyrkimyksiä vanhoille asuinalueille.

"Jos yksi on päässyt Pasilaan asti, kuinka monelle on käynyt matkalla huonosti", Pakarinen pohtii.

Pasilan liito-oravasta kertoi ensimmäisenä MTV3.

luonto  ympäristö  kaupunki  liito-orava 
Viite