Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Suomenlahtea Suomenlinnasta nähtynä.
Turvaton meri. Valmius torjua öljyvahinkoja Suomen lähimerillä ei ole riittävä.Emilia Pippola

Turvaton meri. Valmius torjua öljyvahinkoja Suomen lähimerillä ei ole riittävä.

Paula Lehtomäki: Suomen öljyntorjuntakyky ei ole riittävä

22.6.2010 12.30

Saija Räsänen

Meksikonlahden öljykatastrofi on saanut Suomen pohtimaan omaa valmiuttaan torjua öljyvahinkoja ympäröivillä merialueilla.

Ympäristöministeriön työryhmä luovutti tänään ympäristöministeri Paula Lehtomäelle valmiussuunnitelman isojen öljyvahinkojen torjunnan järjestämisestä, johtamisesta ja viestinnästä.

"Suomella on pieneksi maaksi hyvä öljyonnettomuuden torjuntakyky, mutta se ei kuitenkaan ole vielä riittävä", sanoo Lehtomäki ympäristöministeriön tiedotteessa.

Lehtomäen mukaan öljyonnettomuuden riski on nykyisin entistä suurempi, sillä öljykuljetukset Venäjän Suomenlahden satamista ovat lisääntyneet, samoin meriliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä.

Työryhmän mukaan öljyntorjunnassa tärkeintä on nopeus, sillä öljyn kerääminen on tehokkainta avomerellä heti onnettomuuden jälkeisten vuorokausien aikana.

Suomenlahden rantaviiva on saaret mukaan lukien noin 10 000 kilometria pitkä ja rikkonainen, mikä tekee siitä alttiin vakaville ympäristövahingoille. Lisäksi suuri öljymäärä aiheuttaisi rannoille ajautuessaan satojen miljoonien eurojen puhdistuskustannukset.

Suomessa on tällä hetkellä öljyntorjunnan kalustona 15 torjuntalaivaa, kaksi valvontalentokonetta, 140 isoa torjuntavenettä, satoja pienempiä veneitä, 10 kilometriä järeää avomeripuomia, 30 kilometriä muuta meripuomia ja 60 km saaristopuomia.

itämeri  öljytuho  ympäristöministeriö 
Viite