Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Herroille järkeä. Pekka Haavisto löysi ryhmäpuheenvuorossa hallitusohjelmasta myös aukkoja.

Herroille järkeä. Pekka Haavisto löysi ryhmäpuheenvuorossa hallitusohjelmasta myös aukkoja.

Pekka Haavisto ryhmäpuheenvuorossa hallitusohjelmasta: "Toiveajattelua"

28.6.2011 13.17

Saija Räsänen

 Uusi hallitusohjelma antaa hyvät eväät neljäksi seuraavaksi vuodeksi, jos maailman tila säilyy vakaana eikä yllätyksiä tapahdu, sanoi kansanedustaja Pekka Haavisto pitäessään vihreiden ryhmäpuheenvuoron hallitusohjelmasta tänään tiistaina. Hän kutsui maailman muuttumattomuutta "toiveajatteluksi".

"Vanhan sanonnan mukaan ´kenelle Herra antaa viran, hänelle Herra antaa myös järjen´. Jyrki Kataisen ensimmäisen hallituksen 89-sivuinen ohjelma on siinä järjen käyttämisessä hyvänä tukena", Haavisto lausui puheensa aluksi.

Haaviston mukaan hallituksen kolmeen tavoitteeseen on helppo yhtyä. Ne ovat köyhyyden poistaminen ja tuloerojen kaventaminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä työllisyyden ja kilpailukyvyn parantaminen.

Kaikkea ei kuitenkaan Haaviston mukaan ole mahdollista panna paperille. Lähiaikojen huolestuttavimmaksi hallitusohjelman ulkopuoliseksi ongelmaksi hän nimesi koko euroalueen vakautta koettelevan kriisin. Nyt hallitusohjelman teksti asettaa Haaviston mukaan tiukat neuvottelurajat hallitukselle.

Myönteisenä Haavisto piti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tukemista ja syrjäytymisen ehkäisemisen vastaisia toimia. Myös ympäristön- ja luonnonsuojelu on ohjelmassa otettu hyvin huomioon.

"Hallitus on asettanut tavoitteekseen ilmastolain säätämisen ja hiilineutraalin Suomen. Paitsi että tämä linjaus vastaa hyvin EU:n ja kansainvälisiin ympäristötavoitteisiin, se antaa mahdollisuudet kehittää maata, jossa ympäristöteknologia, clean tech ja energiansäästöratkaisut kehittyvät uudeksi osaamisalueeksemme ja vientituotteeksemme", Haavisto sanoi.

Haavisto moitti sitä, että hallitusohjelma ei käsittele koulutusta "kovin helläkätisesti". Hän esitti myös epäilyksen siitä, saadaanko ohjelman veroratkaisuin kootuksi tarpeeksi suuria rahoja hyvinvointipalveluiden ylläpitämiseksi.

Pois hallitusohjelmasta olisi voinut jättää Haaviston sanojen mukaan kysymyksen raskauden keskeytyksistä.

"Kysymys raskauden keskeytyksistä on lääketieteellinen ja hyvin henkilökohtainen asia niissä perheissä, joissa asia on ajankohtainen, eikä sitä ole hyvä politisoida kuten hallitusohjelmassa nyt tehdään", Haavisto sanoi.

Lopuksi Haavisto totesi suomalaisen demokratian ajatuneen harhateille, kun keskeneräisistä asioista on vaiettu.

"Hallitusohjelmaa ja eduskuntatyötä ei tehdä siksi, että pidettäisiin markkinavoimat tyytyväisinä vaan siksi, että kansalaiset olisivat tyytyväisiä ja heidän asioistaan huolehdittaisiin", Haavisto sanoi.

 

 

 

 

vihreät  hallitusohjelma  hallitusneuvottelut  hallitus 
Viite