Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Pekka Haavisto.
Avointa. Pekka Haaviston mukaan on tärkeää keskustella kaikkien osapuolien kanssa.Vihreät

Avointa. Pekka Haaviston mukaan on tärkeää keskustella kaikkien osapuolien kanssa.

Pekka Haavisto tapaa Dalai-laman ja kutsuu mukaan muut ehdokkaat

18.8.2011 10.24

Lasse Leipola

Vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto tapaa Suomeen saapuvan Dalai-laman huomenna perjantaina.

Ministereistä tapahtumaan on osallistumassa vain kehitysministeri Heidi Hautala (vihr). Haavisto toivoo, että myös muut kotimaisen politiikan johtohahmot tapaisivat Tiibetin hengellisen johtajan.

”Suomen tasavallan presidentin oven pitää olla auki Dalai-laman kaltaiselle ajattelijalle ja vaikuttajalle. Suosittelen Dalai-laman tapaamista kaikille henkilöille, jotka tavoittelevat tasavallan presidentin tehtävää”, Haavisto sanoo tiedotteessaan.

”Eri henkilöiden mielipiteiden kuuntelu on eri asia kuin heidän kaikkien tavoitteidensa allekirjoittaminen. Mielestäni on tärkeää muistaa, että Tiibetin alue on osa Kiinaa tällä hetkellä ja Kiinan vastuulla on alueella elävien ihmisten hyvinvointi ja maassa elävien erilaisten vähemmistöjen säilyminen.”

Haavisto muistuttaa, että maailman ristiriitoja ratkotaan parhaiten keskustelemalla eri osapuolien kanssa.

Kiina on varoittanut eri maiden johtajia tapaamasta Dalai-lamaa. Haaviston mukaan on kuitenkin tärkeää, että päätökset tehdään itse hyväksymättä ulkopuolisia yrityksiä vaikuttaa päätöksiimme.

”Suomi ja suomalaiset itse määrittelevät kenen kanssa keskustelevat ja siihen ei pitäisi kenenkään ulkopuolisen puuttua. Suomen johtajien ei pidä arkailla erilaisia näkemyksiä omaavien ja edustavien ihmisten tapaamista. Maailman mahtivaltiot – myös Kiina – kunnioittavat päätöksiämme silloinkin kun olemme jostakin asiasta eri mieltä.”

Dalai-lama vierailee parhaillaan Virossa, jossa hänen on määrä tavata muun muassa maan presidentti ja puolustusministeri. Pääministeri Andrus Ansip ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei hän aio osallistua tapaamiseen.

presidentinvaalit 
Viite