Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lisää aikaa ja ihmisiä. Pekka Saurin mukaan hoitotakuu ei toteudu mielenterveydessä.

Lisää aikaa ja ihmisiä. Pekka Saurin mukaan hoitotakuu ei toteudu mielenterveydessä.

Pekka Sauri pitää mielisairaaloiden lakkauttamista mahdollisena

28.5.2008 13.44

Laura J. Rantanen

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri (vihr) pitää psykiatristen sairaaloiden lakkauttamista mahdollisena tietyin varauksin.

"Jos laitoshoito lakkautetaan, olennainen kysymys on, siirtyvätkö resurssit avohoitoon, miten avohoito järjestetään", Sauri sanoo.

Stakesin tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck ja ylilääkäri Timo Tuori ehdottavat keskiviikon Savon Sanomissa psykiatristen sairaaloiden lakkauttamista.

Wahlbeckin mukaan mielisairaalat ovat taantumuksellisia valtarakenteiden ruumiillistumia, eivätkä ne tue kuntoutusta.

Suomessa on ollut vahva laitoshoidon perinne ja keskimääräiset laitoshoitoajat ovat pidempiä kuin muualla Euroopassa. Saurin mukaan edistystä on kuitenkin tapahtunut, säilyttävistä laitoksista on päästy eteenpäin.

Ajatus mielisairaaloiden lopettamisesta ei ole uusi. Se on ollut aika ajoin esillä myös Mielenterveyden keskusliitossa. Italiassa uudistus toteutettiin jo 1970-luvulla.

Saurin mielestä laitoshoito ei aina ole turhaa.

"Jälkeenpäin monet ovat sanoneet, etteivät olisi selvinneet ilman laitoshoitoa. Jokin määrä laitoshoitoa tullaan Suomessa aina tarvitsemaan, mutta toki turhasta laitoshoidosta on pyrittävä eroon", Sauri sanoo.

Sauri jatkaa Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajana vielä seuraavat kolme vuotta. Hän voitti Raimo Matikaisen selvällä äänten enemmistöllä viime perjantaina liittokokouksessa. Matikainen on Pohjois-Karjalan Mielenterveyden tuki ry:n toiminnanjohtaja.

Mielenterveyden keskusliitto on Euroopan suurin mielenterveysjärjestö, ja sillä on yli 21 000 jäsentä.

Saurin mukaan hoitotakuu ei toteudu mielenterveydessä. Potilaita poistetaan jonoista ottamalla heidät hoitojärjestelmään, mutta todellinen hoito jää saamatta.

"Mielenterveyshoito tarvitsee lisää aikaa ja ihmisiä. Montaa ahdistunutta auttaisi oman tilanteen selkiyttäminen keskustelulla."
Viite