Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Vaisua. Mari Kiviniemen esittäytymispuhe keskustan puheenjohtajavaalin alla oli asiallinen, mutta ei herättänyt suuria tunteita.Jukka Vahti

Vaisua. Mari Kiviniemen esittäytymispuhe keskustan puheenjohtajavaalin alla oli asiallinen, mutta ei herättänyt suuria tunteita.

Pekkarinen loisti puoluekokouspuheessaan, Kiviniemi ei villinnyt

12.6.2010 14.23

Jenni Leukumaavaara

Keskustan puheenjohtajakandidaatit ovat pitäneet viimeiset palopuheensa Lahden puoluekokouksessa. Äänestys on juuri päättynyt ja puheenjohtajaehdokkaiden ääniä lasketaan parhaillaan.

Puheet esitettiin aakkosjärjestyksessä Timo Kaunistosta aloittaen.

Näin Vihreä Lanka arvioi ja rankkasi puheet:

1. Mauri Pekkarinen

Parhaat pisteet puheestaan veti Mauri Pekkarinen. Puhe oli jämäkkä ja hurmoshenkinen, ja kohderyhmä oli arvioitu muita ehdokkaita tarkemmin.

"Pane pappa nyt itsesi likoon! Näin minua opasti 9-vuotias pojanpoikani Aarne. Näin aion tehdä. Aion auttaa heikkoja Vieremältä Vantaalle, Kuusamosta Kauhajoelle saakka", Pekkarinen lausui.

Pekkarinen oli puheessaan kiinni ajankohtaisissa asioissa:

"Ei kyliä pidä kyykyttää mahdottomilla jätevesivaatimuksilla", hän sanoi.

"Jos minut valitsette, saatte runsaan metrin verran luuta ja lihaa, mutta se on pakattu tiiviiseen ja räjähtävään pakettiin. Minulla on sisukas sielu."

 

2. Timo Kaunisto

Kauniston puhe oli kaunis, paikoin jopa runollinen. Hän piirsi puolueväen eteen kuvan itsestään 16 vuotta sitten, talonpoikien mielenosoituksessa keskustalaista aatetta puolustavana miehenä.

"Toimin tuolloin MTK:n tiedotuspäällikkönä ja organisoin mielenosoituksen nopealla tahdilla. Mielenosoituspaikalle kipattiin parikymmentä kuormallista lunta kuvastamaan sitä, kuinka vaikea Suomessa on maataloutta pyörittää."

Hän kuvaili protestoijien hätää ja omaa ahdinkoaan mielenosoituksen jälkeen.

"Lumikasassa oli banderolli, jossa luki: suomalainen talonpoika kuolee sukupuuttoon. Mielenosoituksen jälkeen istuin puistonpenkillä ja itkin. Täällä Lahdessa on sama tilanne. Tunnemme surua ja hämmennystä. Viime aikoina rakkaassa puolueessamme ei ole oikein nähty, mikä on oikein ja mikä väärin."

Kaunisto puhui edistyksellisyyden, ekologisuuden ja rohkeuden puolesta. Paikoin puheessa oli hieman yllättäen pappishenkeä.

"Minulle on kerrottu, että jos olisi 11. käsky, se olisi: Älä pelkää. Olkaa rohkeita. Rokan Antin sanoin: Jos työ tarvitte hybvää miestä, täs teil on semmone."

Kaunisto hyppää lennosta mukaan varapuheenjohtajakisaan, jos puheenjohtajakisassa ei tule menestystä.

Hän on ollut puoluekokouksen kannatuspuheenvuoroissa kovassa nosteessa.

 

3. Paavo Väyrynen

Väyrynen kehui itseään totuttuun tapaansa: hän esitti joukon kysymyksiä ja mietti, kuka niihin antaa parhaat vastaukset.

"Luontainen vaatimattomuuteni estää minua vastaamasta tähän", hän vastasi.

Väyrynen on ollut varma voitostaan heikoista gallup-tuloksista huolimatta. Tätä linjaa hän jatkoi puheessaankin:

"Teitä on pyritty ohjailemaan erilaisin gallupein. Teitä ovat pyrkineet ohjailemaan erityisesti he, jotka ovat viimeisten parin vuoden ajan lyöneet keskustaa kuin vierasta sikaa.

Väyrystä ja Pekkarista on pidetty maakuntien miehinä, ja Väyrynen korosti tätä puheessaan.

"Puolueen voima perustuu maakuntien tukeen. Olemme saaneet ja saamme kannatusta pääkaupunkiseudulta samoilla linjoilla kuin maakunnissakin. Itseemme uskoen, toisiimme luottaen, voittomme on varma."

 

4. Mari Kiviniemi

Kiviniemi puhui tapansa mukaan rauhallisesti. Hän oli varma ja vakaa, mutta hieman tylsä.

"Sydämen sivistyksen pitää näkyä kaikessa, mitä keskusta tekee. Lipun pitää liehua, ja sen pitää liehua puhtaana", Kiviniemi kertoi.

Kaupunkilaisten edustajan pidetty Kiviniemi varoi tekemästä selvää jakoa maakuntien ja kaupunkien välillä, mutta pientä noottia lähti arvatenkin Pekkarisen ja Väyrysen suuntaan.

"Voitto vaatii paljon ääniä myös sieltä, missä äänimäärämme on matala. Tämä on kiistämätön tosiasia. Vastakkainasettelu eri alueiden kesken ei ole tarpeellista, eikä siinä muutenkaan ole mitään järkeä."

Kiviniemi on yksi äänestyksen ehdottomista ennakkosuosikeista, eikä menestys tylsähköön puheeseen kaadu.

Äänestystuloksen arvellaan selviävän suunnilleen viiden maissa iltapäivällä. Suurhallissa käy parhaillaan kuhina, kun yli 2400 puolueväen edustajaa liikkuu pitkissä jonoissa kohti äänestyspaikkoja.

keskusta 
Viite