Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Eduskunta.
Finaali vielä edessä. Viimeinen vääntö uusista ydinvoimaloista käydään eduskunnassa.Emilia Pippola

Finaali vielä edessä. Viimeinen vääntö uusista ydinvoimaloista käydään eduskunnassa.

Pekkarisen tempaus saattaa kääntyä vihreiden eduksi

22.4.2010 11.12

Jenni Leukumaavaara

Vihreät aikovat jatkaa taistelua uusien ydinvoimalupien kaatamiseksi, vaikka hallitus linjasi eilen kahden ydinvoimalan puolesta.

"Jos tästä jotain positiivista hakee, niin yksi lupahakemus saatiin estettyä, ja nyt on vielä kaksi kaatamatta", vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi.

Puoluesihteeri Panu Laturin mukaan kentältä on tullut paljon pettynyttä palautetta teollisuusministeri Mauri Pekkarisen päätöksestä ehdottaa kahta ydinvoimalalupaa.

"Tietysti kannattajat ovat pettyneitä. Moni on kuitenkin vihainen ennen kaikkea päätöksestä, ei välttämättä pelkästään meille. Nyt pitää kaikin voimin pyrkiä vaikuttamaan kansanedustajiin", Laturi sanoo.

Keskustan kansanedustajan ja puheenjohtajaehdokkaan Timo Kauniston vetämä ydinvoimaverkosto on Laturin mukaan tärkeässä roolissa eduskunnan sisäisessä lobbauksessa.

Vihreät aikoo myös osallistua Helsingissä toukokuussa järjestettävään ydinvoimamielenosoitukseen. Yhteistyöllä kansalaisjärjestöjen kanssa puolue pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja sitä kautta luoda painetta päättäjille.

"Mielenkiintoisin kysymys tässä on, kestääkö kepun linja. Keskustan kentällähän on jo aiemmin ollut nyreyttä siitä, että kokoomus vie ja keskusta vikisee. Ja niinhän tässä kävi taas."

Laturin mielestä on täysin mahdollista, että Pekkarisen tempaus saattaa monelle kepun äänestäjälle olla viimeinen sysäys vaihtaa puoluetta. Vihreiden kanta edustaa Suomen enemmistön ydinvoimakantaa, joskin kitkerä ja karvas on ydinvoiman imagotappio myös vihreille.

Myös Niinistö ja puheenjohtaja Anni Sinnemäki tylyttivät keskustaa ja etenkin Pekkarista. 

"Kyllä se kertoo aika paljon, että Pekkarinen päätyikin kahteen ydinvoimalalupaan sen saman sähkönkulutuslaskelman mukaan, jonka perusteella hän aiemmin on puhunut yhden tai ei yhdenkään ydinvoimalan puolesta", Sinnemäki sanoi.

"Vaikka Pekkarinen puhuu sähkön omavaraisuudesta ja siitä, että näin vältämme sähköntuonnin Venäjältä, tämä on selvästi sähkön vientiin tähtäävä sopimus. Me emme kertakaikkiaan ehdi Suomessa kuluttaa niin paljon sähköä kuin näistä kaikista ydinvoimaloista tulee", puheenjohtaja jatkoi.

Tänäänkin toimittajia kiinnosti ennen kaikkea se, miksi vihreät eivät lähde Suomen historian ydinvoimamyönteisimmästä hallituksesta. Eräs toimittaja kertoi kuulleensa eilen vitsin, jonka mukaan "vihreät vastustavat jyrkästi yhdeksättä ydinvoimalaa".

Vihreitä ei naurattanut, mutta vastaus oli tuttu.

"Emme ole luvanneet kannattajillemme, että lähdemme hallituksesta ydinvoimapäätöksen vuoksi. Haluamme vaikuttaa politiikan kaikilla osa-alueilla ja olla vaikuttamassa päätöksiin, emme ajautua päätöksenteon ulkopuolelle", Sinnemäki sanoi.

ydinvoima  vihreät 
Viite