Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Ulostetta.
Puhdasta energiaa. Biomassasta saa biokaasua, josta voidaan tuottaa energiaa. SXC

Puhdasta energiaa. Biomassasta saa biokaasua, josta voidaan tuottaa energiaa.

Pelastaako kakka ilmaston?

21.8.2008 11.34

Vihreä Lanka

Maailmalla on käynnissä useita projekteja, joissa pyritään tuottamaan ulosteesta puhdasta sähköä, kertoo amerikkalainen vihreä uutissivusto Treehugger.

Ugandassa tuotetaan edullista bioenergiaa ihmisen ulosteesta ja virtsasta. Ihmisjätteeseen sekoitetaan muun muassa banaaninkuoria, levää ja kanankakkaa.

Jätettä käyttämällä saatu biokaasu sisältää 60–90 prosenttia metaania, joten sitä voidaan polttaa laitoksessa sellaisenaan.

Kanadan Vancouverissa suunnitellaan biokaasulaitosta vedenpuhdistamon yhteyteen. Laitoksen on määrä valmistua ensi vuonna ja sen on tavoitteena on tuottaa sähköä sadalle kotitaloudelle ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain noin 500 tonnilla.

Myös Kanadan Ontariossa halutaan valjastaa lanta energiantuotantoon. Provinssi on myöntänyt maanviljelijä Laurie Stantonille viisi miljoonaa laitokseen, jossa tuotetaan lannasta metaania. Tavoitteena on tuottaa vuosittain 50 miljoonasta lantatonnista sähköä 800 kotitaloudelle.

Samantyyppistä tuotantoa kaavaillaan myös Kaliforniassa, jossa tavoitteena on tuottaa sähköä 2 500 kotitaloudelle.

Teksasilainen Austinin yliopisto on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan lehmän lannalla voitaisiin tuottaa jopa kolme prosenttia Yhdysvaltojen energiantarpeesta. Jos hiilivoimaa korvattaisiin lantapohjaista biokaasua käyttävillä laitoksilla, voitaisiin kasvihuonekaasupäästöjä leikata lähes sadalla miljoonalla tonnilla.

uusiutuvat 
Viite