Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Pelastavatko suuret kärpäslätkät ihmiskunnan?

27.10.2011 14.20

Lasse Leipola

Hiilidioksidia ilmasta poistava laite voidaan saada käyttöön jo vuonna 2018. Britanniassa on tällä viikolla esitelty teknologiaa, jonka toivotaan sitovan ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia ilmakehästä huomattavasti puiden istuttamista tehokkaammin.

Laitteen käyttökelpoisuus perustuu siihen, että toisin kuin esimerkiksi hiilivoimaloihin asennettavat talteenottolaitteet, se poistaa ilmakehästä jo päästettyä hiilidioksidia – aivan kuten esimerkiksi puut. Siitä toivotaankin ratkaisua aloille, joille esimerkiksi hiilivoimaloihin kaavailtu talteenotto soveltuu huonosti.

”Sen lisäksi, että kyseessä on tärkeä teknologia lentämisen ja laivaliikenteen päästöjen kannalta, tämä voi auttaa määrittämään, minkä hintaista päästöjen aiheuttamisen pitäisi olla”, sanoo ympäristöosaston päällikkö Tim Fox Institution of Mechanical Engineers -laitoksen tiedotteessa.

Fox on kehittänyt teknologiaa Columbian yliopiston professori Klaus Lacknerin kanssa. Heidän mukaansa viranomaisilta ja yrityksiltä ei tarvita nyt niinkään rahoitusta kuin visiota ja stragiaa sen suhteen, miten teknologiaa voidaan hyödyntää.

Uutistoimisto Reutersin mukaan laite näyttää kärpäslätkältä ja poistaa hiilidioksidia noin tuhat kertaa tehokkaammin kuin samankokoinen puu. Kiinniotettu hiilidioksidi voidaan tämän jälkeen säilöä esimerkiksi maan alle tai sitä voidaan hyödyntää teollisuudessa.

ilmastonmuutos  päästöt Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri