Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Lihaa grillissä.
Päästölähde. Tutkimuksen mukaan vähemmän lihaa sisältävä dieetti voisi merkittävästi vähentää päästöjä.freeimages.com

Päästölähde. Tutkimuksen mukaan vähemmän lihaa sisältävä dieetti voisi merkittävästi vähentää päästöjä.

Pelkkä ruokatuotanto uhkaa viedä tulevaisuudessa koko päästökiintiön

2.9.2014 9.38

Lasse Leipola

Ruokatuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvamassa niin suuriksi, että ne uhkaavat täyttää kokonaan vuodelle 2050 arvioidun kiintiön, jolla ilmastonmuutos saataisiin rajoitettua kahteen asteeseen.

Nature Climate Change -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ruokatuotannon päästöt kasvavat vuoteen 2050 mennessä noin 80 prosenttia.

Päästöjen kasvun taustalla on länsimaisen, lihaa suosivan dieetin, leviäminen yhä laajemmalle sekä väestön kasvu. Cambridgen ja Aberdeenin yliopistojen tutkijat arvioivat, että laidunmaan tarve kasvaa vuosina 2009–2050 noin 42 prosenttia ja lannoitteiden käyttö noin 45 prosenttia. Myös tästä seuraava metsäkato lisää päästöjä.

Tutkijat tunnistivat kolme tapaa pienentää päästöjä. Ensinnäkin kehitysmaissa tulisi siirtyä tehokkaampiin, parhaan käytännön mukaisiin viljelystapoihin. Tämä pelkästään voisi leikata päästökasvun 80 prosentista 40 prosenttiin.

Toisekseen hävikistä pitäisi päästä eroon. Kehitysmaissa ongelmat ovat kuljetuksessa ja säilytyksessä, kun taas kehittyneissä maissa hävikki syntyy kaupoissa, ravintoloissa ja kodeissa roskiin heitettävästä ruuasta.

”Jälkimmäinen on monella tapaa huonompi asia, koska tuhlattuun ruokaan on ehditty käyttää paljon raaka-aineita, erityisesti energiaa”, tutkija Bojana Bajzelj sanoo Cambridge yliopiston sivuilla.

Tehokkaampi toiminta tuotannossa yhdistettynä hävikin puolittamiseen pitäisi päästöt lähes nykytasolla kulutuksen kasvusta huolimatta – kasvua tulisi vain kaksi prosenttia.

Kun tähän yhdistetään vielä vähemmän lihaa sisältävä dieetti, pystytään päästöjä pudottamaan nykytasosta 48 prosenttia. Tutkimuksen esimerkissä saisi syödä viikoittain kaksi 85 gramman annosta punaista lihaa ja viisi kananmunaa sekä päivittäin yhden annoksen kanaa.

”Tämä ei ole mikään argumentti radikaalille kasvissyönnille vaan kyse on siitä, että syödään kohtuullinen määrä lihaa osana tervellistä ja tasapainoista dieettiä”, professori Keith Richards sanoo.

ilmastonmuutos  ruoka 
Viite