Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perhonen voitti voimalan Kemijoella

29.6.2012 13.46

Lasse Leipola

Vaasan hallinto-oikeus kumosi tällä viikolla Kemijoelle suunnitellun Sierilän voimalan luvat. Tärkeimpänä syynä pidettiin erityissuojeltavan perhoslajin, apilakirjokääriäisen, suojelua. Voimalan ja padon rakentaminen olisi heikentänyt myös monen kalalajin elinympäristöä.

”Hallinto-oikeuden päätöstä on syytä tervehtiä ilolla. 2010-luvulla luontoarvoihin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen on suhtauduttava vakavasti. Vesivoimaa on takavuosikymmeninä rakennettu maahamme todella reippaasti, mikä on heikentänyt dramaattisesti vesi- ja jokiluonnon tilaa sekä vaelluskalakantoja kuten taimenta, siikaa ja lohta”, kiittelee vihreiden varapuheenjohtaja Timo Juurikkala puolueensa verkkosivuilla.

”Sinänsä vesivoima on pääosin päästötöntä uusiutuvaa energiaa ja se soveltuu hyvin säätövoimaksi. Uusia voimaloita ei kuitenkaan tule enää rakentaa, koska niiden vaikutukset luontoympäristöön ovat poikkeuksetta rajuja”, Juurikkala sanoo.

Kemijoki Oy sai luvan Sierilän voimalaan viime vuoden toukokuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta, jonka intressivertailun perusteella voimalan nettovaikutukset olisivat rahassa mitattuna selvästi positiiviset. Ylen mukaan voimalan hyödyksi arvioitiin noin 112 miljoonaa euroa ja vahinkojen määräksi noin 8,3 miljoonaa euroa.
Viite