Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perintöverolobbarit hävisivät

18.11.2008 15.10

Jussi Karmala

Hallitus vetää esityksensä perintöveron kevennyksestä pois eduskunnasta. Hallitus esitti perintöveron vähentämistä yrityksiltä ja maatiloilta sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Verotusasiantuntijoiden mukaan esitys oli perustuslain vastainen, koska se asetti kansalaiset verotuksellisesti eriarvoiseen asemaan. Tämä näkemys vahvistui myös lakiehdotuksen valiokuntakäsittelyssä.

Keväällä 2007 tehtyyn hallitusohjelmaan perintöveron kevennystä yrityksiltä lobbasi erityisesti Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom.

Helsingin kauppakorkeakoulun vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas on ollut sitä mieltä, että hallitusohjelmaan kirjattu perintöveron poisto perheyrityksiltä oli ainoastaan taitavan lobbauksen tulos.

Hallitus alensi perintö- ja lahjaveroa nyt kolmella prosentilla. Tämän seurauksena perintövero kevenee kaikilta, ei ainoastaan yrityksiltä ja maatiloilta.

Hallitus kertoi tänään tiistaina ensi vuoden budjettiin tehtävistä muutoksista, joilla Suomi varautuu taantumaan. Muun muassa alkoholivero nousee ensi vuoden alusta kymmenen prosenttia.

lobbaus  verotus 
Viite