Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perussuomalaisilta yllättävää tukea kukkahatuille

1.11.2011 14.52

Lasse Leipola

Perussuomalaisten ja kehitysyhteistyöjärjestöjen linjauksista on löytynyt yllättäviä yhtäläisyyksiä. Muun muassa Mosambikissa ja Sambiassa kehitystyötä tehnyt Esa Salminen kirjoittaa aiheesta Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan blogissa.

Salminen viittaa eriävään mielipiteeseen, jonka perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kansanedustaja Maria Lohela jättivät ulkoasianvaliokunnan lausuntoon budjettikehyksistä. Perussuomalaiset peräänkuuluttavat tuloksellisuutta ja toivovat, että päämittariksi asetettaisiin käytännön tulokset kohdemaassa eikä 0,7 prosentin osuus bruttokansantuotteesta.

”Tämä on ollut monien toive etelässä jo pitkään: työskennellessäni Mosambikissa monet järjestöaktiivit toivoivat, että apu olisi sidottu köyhyyden vähenemiseen, lukutaitoon tai lapsikuolleisuuteen, siis oikeisiin tuloksiin”, Salminen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Kepa ja muut kehitysjärjestöt ovat samaa mieltä myös perussuomalaisten kirjauksesta, jonka mukaan ”kehitysavun läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta tulisi tarkastella myös siten, että kehitysapu ei valu liiaksi hallinnon pyörittämiseen tai korruptioon kohdemaassa”.

Salminen on yllättynyt ja ilahtunut linjauksesta, jonka hän toivoo näkyvän myös Timo Soinin presidentinvaalikampanjassa.

”Politiikan populistista pintaa mediasta seuratessa ei tule aina ajatelleeksi, että sinänsä kehitysyhteistyökriittinen puolue — joka samaisessa eriävässä mielipiteessään toki esittää avun leikkaamista 250 miljoonalla eurolla — on yllä olevan mukaisesti käytännön eduskuntatyössään kuitenkin aidosti huolissaan maailman köyhistä”, Salminen kirjoittaa.

Perussuomalaisten linjauksessa toivotaan myös kehitysavun kohdistamista pienille ja kustannustehokkaille järjestöille.

”Soini siis uskoo pieniin suomalaisiin kehitysjärjestöihin, joita pilkallisilla foorumeilla usein kutsutaan kukkahatuiksi. Se varmasti lämmittää näitä usein vapaaehtoisvoimin toimivia järjestöjä, joiden kautta tällä hetkellä kanavoidaan muutama prosentti Suomen avusta”, Salminen kirjoittaa.

kehitysyhteistyö 


Lisää aiheesta:



Viite