Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Perustulo jakaa hallituksen ja opposition

14.2.2013 11.27

Sammeli Heikkinen

Perustulomalliin siirtyminen Suomessa ei näytä Vihreän Langan kyselyn perusteella mahdottomalta, sillä sen tyrmää yksiselitteisesti vain perussuomalaiset. Nykyisen systeemin remontoimiselle tuntuu olevan halua suurimmassa osassa puolueita.

Kysymys kuitenkin on poliittisesti vaikea, sillä myös Sdp katsoo, että nykyinen järjestelmä on toimiva ja Rkp suhtautuu perustuloon ”skeptisesti”. Kristillisiltäkään ei heru tukea.

Perustulomallin takana puolueista ovat vihreät ja vasemmistoliitto. Vihreät ovat myös asettuneet puoluehallituksen päätöksellä tukemaan perustuloa ajavaa kansalaisaloitetta.

Aloite on nyt nimienkeruuvaiheessa ja saanut kansalaisaloite.fi-palvelussa viikon alussa yli 6 500 ääntä. Eduskuntakäsittelyyn vaaditaan 50 000 nimeä.

Aloitteen takana on Suomen perustuloverkoston väkeä ja esimerkiksi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja takavuosien demarivaikuttaja Arja Alho.

Vasemmistoliitto pohti myös aloitteeseen sitoutumista mutta päätti kampanjoida oman mallinsa puolesta. Puoluesihteeri Sirpa Puhakan mukaan puolueen jäseniä kehotetaan kuitenkin kannattamaan kansalaisaloitetta.

Keskusta ja kokoomus eivät ole asettumassa aloitteen taakse. Niille perustulomalli - ainakin jossain muodossa - näyttäisi kuitenkin olevan vaihtoehto.

Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessaan aloitteen perustulomaisesta tukimallista, jota tosin nimitetään perusturva-aloitteeksi.

Kokoomukselle tärkeä kysymys on tuen vastikkeellisuus ja tarveharkintaisuus. Kaikille automaattisesti lankeavaan perustuloon on vielä tästä matkaa.

Vihreiden ja vasemmistoliiton jälkeen myönteisemmin perustulomalliin suhtautuu keskusta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja varapuheenjohtaja Juha Rehula ovat molemmat pitäneet perustulomallia mahdollisena. Tosin ei yleistä ja kaikkia koskevaa.

Keskustanuoret kannattavat perustulomallina niin sanottua negatiivista tuloveroa. Siinä määritellään verotettavan tulon alaraja. Tuon rajan alle jäävät saavat tuloihinsa täydennystä alarajaan saakka. Rajan ylittävät taas maksavat tuloveroa.

perustulo 
Viite