Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perustuloaloite kaipaa runsaasti nimiä päästäkseen eduskuntaan

29.7.2013 13.54

Lasse Leipola

Perustuloa Suomeen ajava kansalaisaloite tarvitsee huikean loppukirin, jotta se päätyisi eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen on allekirjoittanut vajaassa kuudessa kuukaudessa vain hieman alle 21 000 suomalaista, joten torstaina sulkeutuvaan aloitteeseen tarvittaisiin vielä lähes 30 000 allekirjoitusta.

Vaadittu tahti on kova muttei ennenkuulumaton, sillä tasa-arvoista avioliitolakia ajava Tahdon 2013 -kampanja keräsi kaikki 50 000 allekirjoitusta alle 15 tunnissa. Kaikkiaan tuon aloitteen on allekirjoittanut jo yli 150 000 suomalaista.

Hieman vaatimattomamman tahdin, joskin hyvän ja riittävän loppukirin, saavutti tekijänoikeuksien uudistamista vaativa aloite, joka keräsi viimeisen viikon aikana puuttuvat noin 13 000 nimeä kasaan.

Vaikka perustuloaloitteeseen saataisiin lähipäivinä tarvittavat nimet, ovat sen läpimenomahdollisuudet eduskunnassa kovin ohuet, sillä nykyisistä eduskuntapuolueista vain vihreät, vasemmistoliitto ja pienin varauksin keskusta kannattavat perustuloa. Asia kävi ilmi Vihreän Langan selvityksessä viime keväänä.

Tasa-arvoisen avioliittolain lisäksi ainoa tällä hetkellä yli 50 000 nimen tahdissa oleva aloite koskee pakkoruotsista luopumista. Siitäkin puuttuu vielä noin 6 280 nimeä, mutta sen kohdalla keräysaikaa on jäljellä yli kuukausi.

perustulo  kansalaisaloitteet 
Viite