Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maryam Rajavi.
Terroristi? Maryam Rajavin luotsaama järjestö on EU:n terrorilistalla.

Terroristi? Maryam Rajavin luotsaama järjestö on EU:n terrorilistalla.

Pidätettyjen iranilaisten järjestö on laittomasti terroristilistalla

4.12.2008 10.04

Lasse Leipola

Sunnuntaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla pidätetyt iranilaistaustaiset miehet kuuluvat MKO-nimiseen järjestöön, joka on EU:n terroristijärjestöjen listalla.

Helsingin Sanomien mukaan miehet olivat tulossa Suomeen valmistelemaan järjestön johtajan Maryam Rajavin vierailua. Eduskunnan ihmisoikeusryhmä oli kutsunut Rajavinin vieraakseen.

”Joukko kansanedustajia tukee näitä ihmisiä, koska MKO on edelleen laittomasti EU:n terroristijärjestöjen listalla”, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr).

Hänen mukaansa EU-tuomioistuin on päättänyt, ettei järjestö kuulu listalle. Listan puolivuosittain vahvistava ministeriöneuvosto ei ole kuitenkaan vielä poistanut järjestöä listalta. Asiaa käsitellään seuraavan kerran tammikuussa.

”Viime keväänä joukko kansanedustajia yli puolue- ja hallitusrajojen lähetti ulkoministeri Alexander Stubbille kirjeen, jossa vaadittiin, että Suomi noudattaa laillisuusperiaatetta ja tukee järjestön poistamista listalta”, Hautala kertoo.

Hänen mukaansa Stubb vastasi silloin, että tämä on myös Suomen hallituksen kanta.

MKO päätyi alun perin listalle, koska Britannia listasi sen terroristijärjestöksi vuonna 2001. Viime keväänä Britanniassa tuomioistuin kuitenkin päätti järjestön poistamisesta listalta. Hautalan mukaan Ranska on sen jälkeen halunnut pitää järjestön EU:n listalla.

Hautala arvioi, että MKO on siirtynyt väkivaltaisesta vaikuttamisesta poliittiseen toimintaan.

”Sillä on varmasti väkivaltainen tausta, mutta käsittääkseni se on luopunut väkivallasta huomattuaan, ettei se ole saanut edistettyä asiaansa sillä tavoin”, Hautala sanoo.

ihmisoikeudet 
Viite