Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Lauhan kelin ystävä. Punarintoja näkyi selvästi viime vuotta enemmän.Sammeli Heikkinen

Lauhan kelin ystävä. Punarintoja näkyi selvästi viime vuotta enemmän.

Pihabongarit selvittivät: Viherpeippoja vähän, mustarastaita paljon

31.1.2012 15.17

Sammeli Heikkinen

Viherpeippoja on Suomessa tavallista vähemmän, mustarastaita taas normaalia enemmän. Tämä paljastuu Pihabongauksen alustavista tuloksista.

Lintujentarkkailutapahtuman järjesti viime viikonloppuna Birdlife Suomi, jonka toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kertoo, että ennusteen mukaan havaintopaikkoja eli pihoja oli nyt mukana ennätysmäärä. Täyttä varmuutta osallistujamäärästä tai tuloksista ei vielä ole, sillä havaintoja otetaan vastaan vielä perjantaihin saakka.

Viherpeippojen määrä on kuitenkin romahtanut neljänneksellä. Arkiomaan mukaan syyksi arvellaan kantaa piinannutta loistautia. Viherpeippojen lisäksi myös tilhet ja räkättirastaat olivat pihoilla vähissä. Näiden marjoja syövien lintujen kato johtuu huonosta marjasadosta.

Pysyvämmästä kannantaantumasta saattaa taas kertoa töyhtö- ja hömötiaishavaintojen väheneminen. Molempien lajien on tiedetty vähentyneen jo jonkin aikaa ja Pihabongauksen havainnot näyttävät vahvistavan taantumisen. Töyhtötiaisia havaittiin nyt viidennes vähemmän kuin viime vuonna ja hömötiaisiakin kymmenes vähemmän.

Aiempaa enemmän tuli havaintoja mustarastaista, joita on jäänyt talvehtimaan poikkeuksellisen paljon lauhan alkutalven vuoksi. Lisäksi harvinaisten talvehtijoiden kuten punarinnan ja mustapääkertun havaintomäärät olivat selvästi viime vuotta suuremmat. Myös pikkuvarpusten määrä jatkaa kasvuaan.

Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtajan Teemu Lehtiniemen mukaan Pihabongauksen tulokset soveltuvat hyvin tutkimustyön aineistoksi.

"Ne tietenkin kertovat siitä, miten lintuja on taajama-alueilla ja muualla ihmisen läheisyydessä. Se, että pienetkin lintukantojen muutokset ovat eripuolilta Suomea saaduissa tuloksissa samanlaisia, kertoo siitä, että menetelmä on hyvä."

Pihabongaus järjestettiin nyt seitsemännen kerran. Automaattisesti päivittyvä tulospalvelu on täällä.

linnut  pihabongaus 


Viite