Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

US Department of Energy

Palavaa kiveä.
Kivi tulessa. Öljyliuske on ilmaston pahin vihollinen, mutta teknologia voi parantaa tilannetta.US Department of Energy

Kivi tulessa. Öljyliuske on ilmaston pahin vihollinen, mutta teknologia voi parantaa tilannetta.

Piileekö Viron pahamaineisessa palavassa kivessä vihreä mahdollisuus?

3.1.2014 10.20

Lasse Leipola

Teknologian kehittyminen on tehnyt öljyliuskeen hyödyntämisestä aiempaa tehokkaampaa, mikä voi tulevaisuudessa auttaa tekemään niin sanotusta palavasta kivestä selvästi aiempaa ekologisemman polttoaineen. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n sivuilla julkaistussa artikkelissa kehutaan erityisesti Viron hallituksen työtä asian edistämisessä.

Öljyliuske on kiviainesta, joka sisältää orgaanisesta aineksista syntynyttä kerogeenia. Viro on maailman ainoa maa, jossa öljyliuskeella tuotetaan merkittävä osa (noin 70 prosenttia) energiasta, mutta merkittäviä esiintymiä on myös Australiassa, Brasiliassa, Kiinassa ja Venäjällä. Suurin osa, noin 60 prosenttia tunnetuista varannoista, on kuitenkin Yhdysvalloissa.

Riippuvuus öljyliuskeesta on Virolle suuri ongelma, koska se on kaikista suuripäästöisin fossiilinen polttoaine ja maan tavoitteena on puolittaa energiasektorin päästöt vuoden 2007 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Öljyliuskeen tuotekehittelyyn onkin käytetty merkittävä osa julkisista tutkimus- ja kehitysvaroista.

Vuosi sitten ensimmäistä kertaa käyttöön otettu ENEFIT280-teknologia tehostaa öljyliuskeen hyödyntämistä. IEA:n artikkelissa todetaan, että tehokkuuden lisäksi uusi teknologia vähentää veden tarvetta ja jätteenä syntyy ainoastaan puhdasta tuhkaa, jota voidaan hyödyntää muun muassa sementin valmistuksessa.

Lisäksi teknologia on yhteensopiva hiilidioksidin talteenoton kanssa. Talteenottoon liittyy kuitenkin yhä lukuisia ongelmia, eikä sen uskota olevan laajassa mittakaavassa kannattavaa tai mahdollista vielä moneen vuosikymmeneen.

Artikkelissa kuitenkin arvioidaan, että Viron kehittämä uusi teknologia voi johtaa likaisena pidetyn polttoaineen uudelleentarkasteluun myös muualla maailmassa. Eesti Energialla on jo nykyisin öljyliuskehankkeita Jordaniassa ja Yhdysvalloissa.

energia 




Viite