Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Piraatit ja Vino älähtivät vihreiden tekijänoikeuspaperista

3.12.2010 9.31

Saija Räsänen

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino ja piraattipuolue tyrmäävät vihreiden eilen torstaina julkaisemat tekijänoikeuslinjaukset.

Vinon puheenjohtaja Heikki Sairanen ei pidä vihreiden tekijänoikeuspaperia puolueen entisten linjausten mukaisina. Vihreät haluaa lyhentää tekijänoikeuksien kestoa, mutta vaatimuksesta lopettaa tekijänoikeuksien sitominen tekijän elinikään on nyt luovuttu.

"Olen pettynyt. Puoluehallitus otti tässä merkittävän askeleen taaksepäin puolueessa suuremmalla joukolla tehdyistä linjauksista", Sairanen sanoo.

Keväällä 2010 hyväksytyssä puolueohjelmassa teoksen suoja-aika haluttiin sitoa teoksen syntyhetkeen eikä tekijän kuolemaan. Vino ehdottaa, että suoja-aika olisi 20 vuotta teoksen syntyhetkestä.

Piraattipuolue kritisoi vihreitä siitä, ettei uudessa linjapaperissa oteta kantaa "viihdeteollisuuden suuryhtiöiden kuluttajiin kohdistamaan piraattijahtiin". Piraatit eivät pidä siitäkään, että yksityisten nettikopiointi jäisi rikolliseksi ja kasettimaksujärjestelmää laajennettaisiin.

"On ristiriitaista, että vihreiden linjauksessa toisaalta vaaditaan, ettei nettikopioinnin valvomisessa saa mennä liiallisuuksiin, mutta toisaalta kieltäydytään ehdottomasti laillistamasta kopiointia", sanoo piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

digioikeudet  tekijänoikeudet 
Viite