Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pohjoisen lehdet: Petojen salametsästäjät toimineet kuin mafia

5.12.2011 9.33

Sammeli Heikkinen

Suurpetojen salametsästys Itä-Lapissa ja Kainuussa on ollut järjestäytynyttä toimintaa ja jatkunut vuosikausia. Näin kerrotaan Lapin Kansan, Kainuun Sanomien ja Pohjolan Sanomien sunnuntailiitteessä.

Lehtien sunnuntaitoimitus on saanut käsiinsä poliisin tutkintamateriaalia vuosilta 2000-2007. Poliisin tietojen perusteella suurin osa itärajan yli Suomeen tulleista pedoista tapettiin noina vuosina.

Poliisin käsitys oli, että poronhoitoalueen salakaadoista kaikki olivat poromiesten tekemiä. Poliisi epäili, että paliskunnilla oli käytössään erityisiä tapporyhmiä, pieniä soluja, jotka hoitivat varsinaisen likaisen työn. Petojen tappaminen pidettiin salassa muun muassa pelottelemalla niitä alueen asukkaita, jotka eivät salametsästystä hyväksyneet. Lisäksi tapauksia tutkineita virkamiehiä on uhkailtu.

Myös joidenkin viranomaisten on epäilty sekaantuneen rikolliseen toimintaan. Poliisi ja rajavartiosto muun muassa epäilivät omia, poronhoitoa harjoittavia työntekijöitään tietovuodoista ja yhteistyöstä salametsästäjien kanssa.

Pari vuotta sitten erätarkastaja Heikki Säkkisen tukikohtanaan käyttämä eräkämppä paloi. Mahdollista sytyttäjää ei saatu kiinni, mutta Säkkinen itse arvelee, että palo liittyi erääseen hänen tutkimaansa tapaukseen.

Sunnuntaitoimituksen jutussa salametsästäjien toimintaa verrataan mafian toimintatapoihin.

Jutussa haastatellut virkamiehet arvioivat, että salametsästyksen räikein huippu on ohitettu. Nykyään kun poronhoitoalueelle on varsin helppoa saada myös laillisia kaatolupia.

"Voi olla, että toiminta on vähän rauhoittunut tai sitten salametsästyskeinot ovat muuttuneet. Julkisuuden jälkeen näistä on tullut vielä enemmän hyshys-hommia", erätarkastaja Säkkinen pohtii jutussa.

Suomen susikanta on romahtanut noin viidessä vuodessa kolmestasadasta alle sataanviitenkymmeen yksilöön. Ainoa ilmiölle löytynyt selitys on salametsästys.

luonto  salametsästys  pedot 
Viite