Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Poikkeuksellinen laki ilmaston hyväksi

12.6.2012 14.53

Lasse Leipola

Suomessa valmisteilla olevaan ilmastolakiin aiotaan kirjata 80 prosentin päästövähennys. Vähennys tehdään vuoden 1990 tasosta 2050 mennessä. Numeerisen tavoitteen kirjaaminen lakiin on poikkeuksellista.

”Uudessa tupakkalaissa on jo tällainen tavoite: tupakanpolton lopettaminen. Oikeudellista estettä sille ei ole, vaikka perustuslakiasiantuntijat eivät siitä tykkää”, sanoo ilmastolain esiselvityksen tehnyt talousoikeuden professori Ari Ekroos.

Käytännössä ilmastolain toteutuminen on hyväksymisen jälkeenkin kiinni poliittisesta tahdosta. Toteutumista valvoo eduskunta.

Yhtenä esimerkkinä valmistelussa on käytetty Britannian ilmastolakia, johon on kirjattu esteitä lain purkamiselle. Suomessa tällainen on kuitenkin huomattavasti vaikeampi toteuttaa. Haasteena on myös sopivan soveltamisalan määrittäminen. Suppeimmillaan laki koskisi vain valtionhallintoa ja viranomaisia.

”Mitä kauemmaksi tästä mennään, sen vaikeammaksi asia menee juristin näkökulmasta. Meidän perustuslakimme ei mahdollista kovin helposti yrityksiä ja yksityishenkilöitä velvoittamista kiristyviin tavoitteisiin”, Ekroos sanoo.

ilmastolaki 
Viite