Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace / Henna Tahvanainen

Orankiaktivistit. Greenpeace pelkää, että orangit katoavat sademetsien mukana Indonesiasta. Greenpeace / Henna Tahvanainen

Orankiaktivistit. Greenpeace pelkää, että orangit katoavat sademetsien mukana Indonesiasta.

Poliisi keskeytti Greenpeacen protestin

7.5.2008 12.33

Hanna Eriksson

Poliisi ja palokunta poistivat tänään keskiviikkona ennen puoltapäivää Helsingin Eläintarhan Nesteeltä Greenpeacen aktivistit, jotka protestoivat Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan.

Mielenilmauksen tarkoituksena oli Greenpeacen mukaan kertoa kuluttajille, että palmuöljydiesel tuhoaa sademetsiä, kiihdyttää ilmastonmuutosta ja nostaa ruuan hintaa. Aktivistit olivat lukinneet huoltoaseman dieselpumput.

"Palmuöljyä ei riitä tankkeihin, elleivät palmuöljyn tuottajat raivaa sademetsää öljyplantaaseiksi. Palmuöljyn viljely on suurin syy sademetsien tuhoutumiseen Kaakkois-Aasiassa", sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Myllyvirran mukaan myös Nesteen palmuöljytoimittaja raivaa metsää uusien plantaasien perustamiseksi.

"Palmuöljyä käytetään eniten elintarviketeollisuudessa. Ruokakasvien polttaminen moottorissa nostaa ruoan hintaa ja pahentaa nälkäongelmaa. Sademetsien raivaaminen aiheuttaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin koko maailman maaliikenne", Myllyvirta jatkaa.

Neste Oil on ilmoittanut luopuvansa syötäväksi kelpaavien raaka-aineiden käytöstä runsaan kymmenen vuoden kuluessa. Myllyvirran mukaan siihen mennessä Indonesian alavan maan sademetsät voi olla jo hävitetty kokonaan, jos nykyinen hävitystahti jatkuu.

"Myös orangit uhkaavat kadota viiden–kymmenen vuoden sisällä. On kuitenkin hyvä asia, jos Neste alkaa tuottaa biodieseliä kestävistä raaka-aineista, kuten jätteistä tai metsäteollisuuden jätteistä. Jäteperäisten biopolttoaineiden pitäisi olla tuotannossa etusijalla", Myllyvirta sanoo.

Neste Oilin mukaan yhtiön käyttämä palmuöljy on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

"Peruslähtökohtamme on, että kestävän kehityksen periaatteita noudatetaan tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Kaikki Neste Oilin käyttämä palmuöljy tulee Malesiasta ja on täysin jäljitettävissä. Me tiedämme tarkasti, missä ja miten käyttämämme palmuöljy tuotetaan", Neste Oilin toimitusjohtaja Risto Rinne sanoo yhtiön tiedotteessa.

Juttua on päivitetty julkaisun jälkeen.

palmuöljy  biopolttoaineet 
Viite