Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Harri Ahola / Wikimedia Commons

Poliisin toimintaa EuroMayDay-mielenosoituksessa.
Salaa vai julkisesti? Vuoden 2007 EuroMayDay-mielenosoituksessa poliisi otti kiinni mielenosoittajia.Harri Ahola / Wikimedia Commons

Salaa vai julkisesti? Vuoden 2007 EuroMayDay-mielenosoituksessa poliisi otti kiinni mielenosoittajia.

Poliisi valvoo aktivisteja myös Suomessa

20.1.2011 13.13

Noora Jussila

Poliisi seuraa ja on salakuunnellut järjestöaktivistien puheluita myös Suomessa. Näin kertovat suomalaisaktivistit Vihreälle Langalle. Ainakin eläinoikeusliikkeessä mukana olevat ovat saaneet poliisilta ilmoituksia puhelinkuuntelusta.

”Kuuntelu on ollut Suomessa laajaa ja epäillään, että se on edelleen käynnissä”, sanoo aktivisti, joka tietää monia ilmoituksen saaneita.

Kuunteluilmoituksia ovat saaneet muun muuassa turkistarha- ja sikatilavideoillaan julkisuuteen nousseen Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktivistit.

”Olen varma, että meitä valvotaan. Nyt valvonta on tosin vähän laantunut”, sanoo yhdistyksen tiedottaja Anne Nieminen.

Britanniassa nousi kohu viime viikolla, kun ympäristöliikkeeseen soluttautunut poliisi paljastui. Yrityksiä on ollut Suomessakin, arvelevat aktivistit.

”Haemme avoimesti aktivisteja, ja muutaman kerran sisään on kävelty suunnilleen niin, että UFF:n laput roikkuvat maiharitakissa kiinni”, sanoo Greenpeacessä kymmenen vuotta toiminut Matti Liimatainen.

Liimataisella on kokemusta myös varjostuksesta ja seurannasta.

”Ydinvoimakampanjan ollessa kuumimmillaan näkyi kokoukseen mennessä pussailevia pariskuntia, jotka tulevat sitten vastaan siellä ja täällä.”

Yksi Vihreän Langan haastattelema aktivisti muistaa, että vuonna 2005 suojelupoliisi otti yhteyttä muutamiin helsinkiläisiin aktivisteihin ja ehdotti tiedonantajaksi ryhtymistä.

Samainen aktivisti väittää, että suojelupoliisi olisi urkkinut etukäteen tietoonsa samana vuonna pidetyn EuroMayDay-mielenosoituksen reitin.

”Reitistä sovittiin alle kymmenen hengen porukalla. Kämp Galleriassa työskennellyt tutun tuttu sai edellisenä päivänä töissä käteensä lapun, jossa sanottiin, että ovet suljetaan aikaisemmin suojelupoliisin suosituksesta”, aktivisti kertoo.

Suposta aktivistien kertomaa ei kommentoida. ”Meillä ei ole tapana kommentoida huhuja”, vastaa viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara sähköpostitse.

Miten paljon Supo valvoo järjestöissä mukana olevia ihmisiä?

”Suojelupoliisi seuraa sellaista poliittista tai ideologista ääriliikehdintää, jossa käytetään väkivaltaista tai muuten laittomia toimintamalleja. Suojelupoliisi on siis kiinnostunut ainoastaan toiminnan äärimuodoista”, kommentoidaan Lehto-Seljavaaran kokoamassa sähköpostivastauksessa.

Laillisesti ja väkivallattomasti toimivia kansalaisjärjestöjä Supo ei omien sanojensa mukaan valvo.

aktivismi  kansalaisjärjestöt  poliisi 
Viite