Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Hanne Melbye-Hansen

Pimeä puisto.
Pimennossa. Suurin osa seksirikoksista jää ilmoittamatta. Istockphoto / Hanne Melbye-Hansen

Pimennossa. Suurin osa seksirikoksista jää ilmoittamatta.

Poliisin tutkittavana entistä enemmän seksirikoksia

10.3.2009 11.18

Lasse Leipola

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä kasvaa voimakkaasti. Alustavien tilastojen mukaan poliisiin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvoi viime vuonna 24 prosenttia ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä 29 prosenttia.

Poliisin tietoon tulleiden raiskauksien määrä kasvoi jo toista vuotta peräkkäin yli 20 prosenttia. Tapaukset, joissa epäiltiin lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ovat kasvaneet tasaisesti 2000-luvulla.

”Yksi selitys on, että ilmoitusalttius on kasvanut”, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva.

Hänen mukaansa ilmoistusalttiutta on voinut kasvattaa muun muassa seksuaalirikosiin kiinnitetty huomio ja niiden näkyvyys mediassa.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen juristi Riitta Silver arvelee, että ilmoitusalttiutta on lisännyt myös parantunut lainsäädäntö.

”Vuodesta 1999 lähtien raikaukset ovat kuuluneet yleiselle syyttäjälle. Sen lisäksi uhreilla on ollut siitä lähtien oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan”, Silver sanoo.

Hän muistuttaa, että oikeusapua on tarjolla jo ennen oikeudenkäyntiä. Esimerkiksi ilmoituksen tekemiseen tai kuulusteluihin saa halutessaan apua.

”Vaikka tämäkin säännös on ollut voimassa jo yli kymmenen vuotta, se on monelle uusi asia. Uhrit eivät usein tiedä tällaisesta oikeudesta, ja kun he saavat tietää, on päätös ilmoituksesta helpompi tehdä”, Silver sanoo.

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 919 raiskausta ja 1 321 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Kanerva muistuttaa, että tilastoissa näkyy vain se osuus, joka ilmoitetaan poliisille.

”Kokonaistilannetta ei voi sen perusteella arvioida, mutta ehkä se antaa hieman osviittaa”, Kanerva sanoo.

Oikeusministeriön helmikuussa julkaiseman raportin mukaan seksuaalirikosten tekijät ovat lähes poikkeuksetta miehiä. Kolmasosa rikoksista tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. Kaikista seksuaalirikosten tekijöistä 89 prosenttia on Suomen kansalaisia.

Juttua on päivitetty 10.3. klo 14.22.

rikollisuus 
Viite