Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Puoluekokous Turussa.
Päivän urakka. Vihreät keskustelivat puoluekokouksessa uudesta poliittisesta ohjelmasta.Lasse Leipola

Päivän urakka. Vihreät keskustelivat puoluekokouksessa uudesta poliittisesta ohjelmasta.

Poliittisen ohjelman tekoprosessia moitittiin reliikiksi

22.5.2010 13.37

Anu-Elina Lehti

Vihreiden ohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Jukka Relander esitteli poliittista ohjelmaa puoluekokouksessa. Ohjelma on voimassa neljä vuotta ja sillä on tarkoitus mennä läpi neljät vaalit. Relanderin mukaan poliittista ohjelmaa olisi ollut mukavampaa tehdä sellaisessa ajankohdassa, jossa talous kasvaa ja työtä riittää.

”Nyt meillä on käsillä sekä talouskriisi että ilmastokriisi. Ohjelmassa on vahva ympäristöpainotus, sillä haluamme kertoa olevamme paras vihreä puolue,” Relander totesi viitaten ”sinivihreään” kokoomuksen ja ”punavihreisiin” demareihin.

Relanderin mukaan vihreät olivat kommentoinnissaan aktiivisia.

Kaikkia poliittinen ohjelma ei tyydyttänyt. Heikki Sairanen moitti ohjelmaprosessia reliikiksi.

”Tämä prosessi olisi voitu toteuttaa 1900-luvun alussa. Meidän on saatava parempia teknologiaa hyödyttäviä teknologiaprosesseja. Ohjelmatyöryhmän ei pidä olla sankarikirjoittajista koottu posse. Ohjelma ei myöskään ole tarpeeksi toiminannallinen. Sen takia esitän, että jokaisen kappaleen jälkeen tulisi lisätä konkreettinen toiminnanohje,” Sairanen kommentoi.

Outi Alanko-Kahiluoto toivoi poliittiseen ohjelmaan tarkennuksia finanssimarkkinoiden säätelyä käsittelevään lukuun.

”Toivoisin, että poliittiseen ohjelmaan lisätään ne kaksi keinoa, joita vihreä eduskuntaryhmä kannattaa. Toinen näistä ehdotuksista on pankkivero ja toinen on rahamarkkinavero. ”

Heli Järvinen esitti, että poliittiseen ohjelmaan otettaisiin mukaan kohta naiskiintiöiden lisäämistä pörssiyhtiöiden hallituksiin.

Tuija Braxin mukaan joukkoliikenteen parantamisen konkreettisten keinojen tulisi näkyä ohjelmassa paremmin.

”Seuraava hallitus tekee radikaaleja päätöksiä liikenneverkosta. Suomea ei saada ekologisemmaksi ilman massiivista raideliikenneohjelmaa. ”

Anna Morig tarttui ohjelman sukupuolineutraaliin kieleen.

”Ohjelmassa puhutaan lähisuhdeväkivallasta sukupuolineuraalisti, vaikka se kohdistuu pääasiassa naisiin. Me olemme vahvasti feministinen puolue, mutta poliittisesta ohjelmassa sukupuoli on kätketty sukupuolineutraalien ilmaisujen taakse. Naisiin kohdistuva väkivalta on syytä lausua ääneen myös poliittisessa ohjelmassa.”

vihreät 
Viite