Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Politiikan pesuohjeet

23.10.2008 13.25

Jussi Karmala

1. Julkinen kampanjatili

Kaikki ehdokkaan tulot ja menot pitää panna kulkemaan kampanjatilin kautta, ja tämä kampanjatili on julkistettava vaalirahoitusilmoituksen yhteydessä.

2. Puoluerahoitus esiin

Jos puolueen paikallisyhdistys lahjoittaa 10 000 euroa kampanjaan, mistä se on sen saanut? Äänestäjillä on oikeus tietää. Myös puoluerahoituksesta on tehtävä julkista.

3. Rahoituksen salaaminen rangaistavaksi

Viime eduskuntavaalien jälkeen jotkut ministeritkin ”unohtivat” saaneensa rahaa Kehittyvien maakuntien Suomelta. Väärien rahoitusilmoitusten jättäminen pitää tehdä rangaistavaksi.

4. Helpotetaan ehdokkaiden omaa varainhankintaa

Miksi ehdokas ei voi kerätä esimerkiksi nettisivujensa kautta pienlahjoituksia? Vaalirahoitusta voidaan myös helpottaa niin, ettei monimutkaista keräysluvan hankkimista tarvita vaalikampanjan aikana vastaanotettaviin pienlahjoituksiin.

5. Kampanjalle katto

Pitäisikö jonkun käyttää enemmän kuin 50 000 euroa eduskuntakampanjaan tai yli 10 000 euroa kunnallisvaalikampanjaan? Ei varmaan. Pannaan kampanjalle katto.

Ohjeet laati vaalirahoituslakia uudistavan toimikunnan vihreä jäsen Pekka Haavisto. Toimikunnan ensimmäiset lakiehdotukset valmistuvat vuoden loppuun mennessä.


Lisää aiheesta:Viite