Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Posiva

Kallionäytteitä.
Kovia näytteitä. Olkiluodon kallioperän koostumusta tutkitaan näytepaloja kairaamalla.Posiva

Kovia näytteitä. Olkiluodon kallioperän koostumusta tutkitaan näytepaloja kairaamalla.

Posiva ja Greenpeace eri mieltä "superydinjätteen" turvallisuudesta

6.8.2008 12.36

Lasse Leipola

Posivan Eurajoelle rakentaman ydinjätehaudan ympäristövaikutusten arvioinnissa sivuutetaan Olkiluotoon rakennettavan ja vielä suunnitteilla olevien voimaloiden jätteen vaarallisuus, väittää ympäristöjärjestö Greenpeace.

”Käytössä oleviin reaktoreihin verrattuna rakenteilla oleva Olkiluoto 3 ja nyt esitettävät uudet ydinvoimalat tuottaisivat jopa kaksi kertaa radioaktiivisempaa ja helpommin leviävää, niin sanottua superydinjätettä”, järjestön tiedotteessa sanotaan.

Posivan toimitusjohtajan Eero Patrakan mukaan uusien ydinvoimaloiden jäte ei poikkea loppusijoituksen kannalta nykyisestä.

”Polttoainetta pidetään laitoksessa kauemmin, jolloin siitä tulee kuumempaa. Sitä kuitenkin jäähdytetään tavallista enemmän ennen loppusijoitusta, joten kallioon päätyessä se ei eroa nykyisestä ydinjätteestä”, Patrakka sanoo.

Hänen mukaansa säteilyttämisen tehostaminen on järkevää luonnonvarojen käyttöä, koska silloin hyödynnetään suurempi osa polttoaineen sisältämästä uraanista.

Greenpeace arvostelee myös kuparikapselien käyttöä loppusijoituksessa. Järjestön mukaan kuluneen vuoden aikana julkaistut tutkimukset ovat osoittaneet, että korroosio voi puhkaista kuparikapselit jopa muutamassa sadassa vuodessa.

”Meidän asiantuntijamme ovat sanoneet, että nämä tutkimukset kannattaa jättää omaan arvoonsa”, Patrakka toteaa.

ydinvoima  raaka-aineet 
Viite