Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Presidenttiehdokkaiden arvot asiantuntijoiden testissä – katso kumpi voitti!

30.1.2012 11.06

Jukka Vahti

Juttua on korjattu. Ihmisoikeusasioista ei ehdokkaita arvioinut Amnesty vaan Kepa.

Presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat liberaalit ja konservatiiviset arvot. Vihreä Lanka pyysi kansalaisjärjestöjä antamaan Pekka Haavistolle ja Sauli Niinistölle kouluarvosanoja ympäristö-, sosiaali- ja ihmisoikeuspolitiikasta.

Presidentti on arvojohtaja. Tätä on viime vuosina toisteltu kyllästymiseen asti, erityisesti silloin, kun keskustelu presidentin valtaoikeuksista on käynyt kuumimmillaan.

Sunnuntaina huipentuvalla presidentinvaalien toisella kierroksella tämä keskustelu muuttuu puheista todeksi. Silloin nähdään, millaisen presidentin suomalaiset haluavat itselleen 2010-luvulla.

Presidentin toimivallan kova ydin on ulkopolitiikka. Samalla häneltä odotetaan myös arvojohtajuutta, jossa arvoilla ei tässä yhteydessä tarkoiteta euroissa mitattavia arvoja.

Ehdokkaiden ulkopoliittista osaamista testataan menossa olevan toisen kierroksen taistelun aikana lukuisissa haastatteluissa ja vaaliväittelyissä.

Siksi Vihreä Lanka keskittyy arvoihin: pyysi kolmea puoluepoliittisesti sitoutumatonta kansalaisjärjestöä, Suomen luonnonsuojeluliittoa, Suomen setlementtiliittoa ja Kepaa Suomea arvioimaan presidentinvaalien finalistien, vihreiden Pekka Haaviston ja kokoomuksen Sauli Niinistön kykyjä järjestöjen erikoisalueilla eli ympäristöpolitiikassa, sosiaalipolitiikassa ja ihmisoikeuksien edistämisessä.

SLL:n puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo, että vaikka ympäristöasiat eivät sinänsä kuulu presidentin toimivaltaan, hänen arvovallallaan on merkitystä.

”Esimerkiksi Pietarin jätevesiin puuttuminen olisi voinut jäädä totetutumatta, ellei Tarja Halonen olisi ottanut sitä puheeksi Putinin kanssa”, Sulkava sanoo.

Suomen setlementtiliiton pääsihteeri Pentti Lemmetyinen toteaa, että presidentin rooli arvojohtajana on vähintään yhtä tärkeä kuin hänen muodollinen valtansa.

”Jos presidentillä on sanottavaa, häntä varmasti kuunnellaan. Ehdokkaista Haavistolla on ehkä enemmän visionäärin ja arvojohtajan elkeitä ”, Lemmetyinen arvioi.

Taulukossa ehdokkaiden presidentillisiä ominaisuuksia on arvioitu kouluarvosana-asteikolla neljästä kymmeneen. Jokaiselle arvosanalle on myös pyydetty lyhyt perustelu arvioitsijalta.

presidentinvaalit 


Lisää aiheesta:Viite