Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Professori Ylelle: Ministeriön energia-arvio taas yläkanttiin

7.2.2013 8.28

Lasse Leipola

Paperiteollisuuden sähkönkulutus ei kasva ministeriön ennakoimalla tavalla, arvioi Itä-Suomen yliopiston professori Lauri Hetemäki Ylen haastattelussa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu ilmasto- ja energiastrategia pohjaa tausta-arvioon, että metsäteollisuuden sähkönkulutus kasvaisi viime vuoden 18,5 terawattitunnista 21 terawattituntiin.

”Pidän realistisempana, että massa- ja paperiteollisuuden sähkön käyttö on vuonna 2020 pikemminkin luokkaa 17 - 19 terawattituntia”, Hetemäki sanoo.

Strategian edellistä, vuonna 2008 ilmestynyttä päivitystä arvosteltiin siitä, että metsäteollisuuden energiankulutus arvioitiin yläkanttiin.

Hänen mukaansa ministeriön ennusteen toteutuminen edellyttäisi, että ”tästä päivästä eteenpäin ei enää tehtaita juurikaan suljettaisi, toisaalta sitten taas energiatehokkuuden osalta ei saavutettaisi enää merkittäviä lisähyötyjä”.

Pellervon taloustutkimuksen metsäekonomisti Matleena Kniivilä pitää Hetemäen arviota realistisena.

”Euroopassa on ollut jo useamman vuoden ajan ylikapasiteettia, eli koneita on liikaa kysyntään nähden. Teollisuus pyrkii vaikuttamaan tilanteeseen sulkemalla koneita. Tätä kautta teollisuus pystyy nostamaan käyttöasteita ja toivoo nostavansa myös paperin hintaa”, Kniivilä sanoo.

sähkönkulutus 
Viite