Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Professorin visio: Jopa neljännes maailman sähköstä auringosta

25.4.2013 10.33

Lasse Leipola

Aurinkoenergialla saatetaan tuottaa jopa neljännes maailman sähköstä vuonna 2050, arvioi Aalto-yliopiston professori Peter Lund. Hänen johtamansa tutkimusryhmä kehittää kolmannen sukupolven aurinkokennoja Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa.

”Tausta-ajatuksena tutkimuksessa on, että pääosa energiastamme voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa uusiutuvilla energialähteillä kuten aurinko- ja tuulivoimalla. Tätä varten tarvitaan teolliseen massatuotantoon sopivaa energiateknologiaa sekä energiajärjestelmän parannuksia, jotka mahdollistavat laajan, vaihtelevan energiatuotannon”, Lund sanoo Suomen Akatemian tiedotteessa.

Kolmannen sukupolven aurinkokennot ovat niin sanottuja väriainekennoja, jotka imitoivat luonnon fotosynteesiä. Näiden kennojen etu on, että niissä käytettävät perusmateriaalit ovat helposti saatavilla ja kennot ovat yksinkertaisia rakentaa.

Uuden energiatuotannon lisäksi tulevaisuudessa tarvitaan energiajärjestelmien parempaa hallintaa.

”Tausta-ajatuksena tutkimuksessa on, että pääosa energiastamme voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa uusiutuvilla energialähteillä kuten aurinko- ja tuulivoimalla. Tätä varten tarvitaan teolliseen massatuotantoon sopivaa energiateknologiaa sekä energiajärjestelmän parannuksia, jotka mahdollistavat laajan, vaihtelevan energiatuotannon”, Lund sanoo.

Juttua on muokattu 30. huhtikuuta. Professori Lundin vision mukaan neljännes maailman sähköstä, ei energiasta kuten jutussa alun perin virheellisesti väitettiin, voitaisiin tuottaa aurinkoenergialla.

aurinkoenergia 
Viite